Bozulabilen ürünler için fiyat indirimli stokastik envanter politikalarının simulasyon ile incelenmesi
Analysis of price-discounted stochastic inventory policies for perishable items using simulation
  1. Tez No: 65307
  2. Yazar: MÜJGAN KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: stok kontrolü, peryodik gözden geçirme, simülasyon. IV, inventory control, periodic review, simulation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Bozulabilen Ürünler İçin Fiyat İndirimli Stokastik Envanter Politikalarının Simülasyon ile İncelenmesi MÜJGAN KURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.Rızvan EROL Yıl: 1997, Sayfa: 75 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Rızvan EROL : Yrd.Doç.Dr.Funda YILDIRIM : Prof.Dr.Alaettin SABANCI Bu çalışmada bozulabilen fiyat indirimli mallar için stok kontrolü problemi ele alınmıştır. Problemde (s,S) envanter sistemini baz alarak sistemde peryodik gözden geçirme stok kontrolü uygulanmıştır. Problemin çözülmesinde simülasyon tekniğini kullanarak, bu karmaşık problemin sistem davranışını araştırmak amacıyla farklı envanter seviyeleri ve farklı yeniden sipariş verme noktaları için sistem test edilmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçlan, uygun istatiksel optimizasyon tekniği kullanarak analiz edilmiş ve en iyi envanter politikası belirlenmiştir. Basit ESM modelindeki optimum çözüm, ele alman stokastik envanter modelindeki elde edilen en iyi çözümden daha kötü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Analysis of Price-Discounted Stochastic Inventory Policies for Perishable Items Using Simulation MÜJGAN KURT DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Rızvan EROL Year: 1997, Pages: 75 Jury: Yrd.Doç.Dr. Rızvan EROL : Yrd.Doç.Dr. Funda YILDIRIM : Prof.Dr.Alaettin SABANCI In this study we have investigated inventory control problem for perishable items with price quantity discounts. (s,S) periodic review system is used to check inventory level at the end of each day. The behavior of this stochastic inventory system is analyzed using simulation experiments for varying reorder points (s) and reorder levels (S). Resulting simulation output is fed to the statistical optimization method to determine the optimum inventory policy based on the total cost. Simple EOQ (Economic Order Quantity) solution has been shown to be worse than that of the statistical optimization.