An analysis of consumer's gaze points and duration of attention to the usage of human images on websites: A neuromarketing application - eye-tracking analysis
Web sitelerinde insan görseli kullanımının tüketici bakış noktası ve ilgi süresine etkisi açısından değerlendirilmesi: Nöropazarlama uygulaması – göz izleme analizi
- Tez No: 653138
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Web Dizayn, Nöropazarlama, Göz İzleme, Web Design, Neuromarketing, Eye-Tracking
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada web sitelerde insan resmi kullanılan ve insan resmi kullanılmayan ürün sunumunun tüketicilerin odak noktası ve dikkat süresindeki değişime etkileri incelenmiştir. Bu amaçla bir göz izleme analizi uygulanmıştır. Sonuçlar aynı zamanda cinsiyet ve ürünün hazcı veya faydacı olup olmamasına göre de analiz edilmiştir. Metodoloji bölümünde iki anket ve nöropazarlama metotlarından, göz izleme analiz yöntemi kullanılmıştır. İlk ankete 82 katılmış, analize ise 50 kişi katılım göstermiştir. Göz izleme analizine 21 kadın ve 21 erkek olmak üzere toplam 42 kişi katılmıştır. Bu analize katılmış olan 42 kişiye analize girmeden önce uygulanan ilk anketle demografik özelliklerin belirlenmiştir. Analiz sonrası uygulanan anket, katılımcıların alışveriş alışkanlıklarına dair bilgiler sunarken bu bölümde uygulanan mülakat ile de göz izleme analizine dair görüşlerine başvurulmuştur. Çalışma çıktıları web sitelerinin iyileştirilmesi ve daha etkili olarak dizayn edilmesi için fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda pazarlamacılara da yön gösterici nitelikte olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the effect of the product presentations used in websites together with human images and without human images; on focus points of respondents and their duration of attention. For this purpose, an eye-tracking analyses was undertaken. The results have also been analyzed according to gender and depending on if the products are hedonic or utilitarian. In the methodology part two surveys (preliminary and post) and eye tracking methods are used. A preliminary survey to 82 respondents was applied. However, in the second phase of the study 50 out of 82 respondents came to the laboratory and participated in the eye tracking study. After the analyses of the eye tracking results 8 of them was found not to be eligible resulting with 42 analyses that met the criteria for evaluation. 42 people of who 21 are women and 21 are men attended to this eye tracking analysis. Eye tracking analysis, which is a neuromarketing method, is used as a research method; and also a survey has been applied on 42 people who joined the analysis to define their demographic profile and online shopping habits. Moreover, structured-interview have been carried out with 42 attendants related to the eye tracking analysis as a part of post survey. Results will be helpful in designing and enhancing e-commerce websites to be more effective.