Zeynîzâde'nin Keşfü'l-iʻRâb adlı Avâmil-i Cedîd Muʻribinin tahkik ve tahlili
Zeynîzâde's Murib 'Awâmil Jadid called Keşfü'l-i'Rab (Analysis ve edition criticism)
  1. Tez No: 653148
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zeynîzâde, Hüseyin, Keşfü'l-iʻrâb, Avâmil, Mu'rib, Nahiv, Zeynîzâde, Hussein, Kashf al-İ'râb, Avâmil, Mu'rib, Nahw
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 565
Özet
Birgivî Mehmed Efendi'nin (ö. 981/1573) Avâmil-i Cedîd eseri üzerine pek çok şerh, muʻrib vb. çalışma yapılmıştır. Bu eser üzerine mu'rib çalışması yapanlardan birisi de Zeynîzâde Hüseyin b. Ahmed'tir (ö. 1175/1761-1762'ten sonra). Zeynîzâde'nin, Avâmil üzerine kaleme aldığı Keşfü'l-iʻrâb adlı eseri tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamızı giriş, üç bölüm, sonuç ve tahkikli metin kısımlarına ayırdık. Giriş bölümünde, çalışmamızın amacı ve kapsamından bahsettik. Birinci bölümde, Zeynîzâde'nin hayatı hakkında bilgi verdik ve eserlerini tanıttık. İkinci bölümde, Keşfü'l-iʻrâb hakkında bilgi verdik ve tahlilini yaptık. Esas aldığımız nüshayı tanıttık ve tahkikte uyguladığımız metodu anlattık. Üçüncü bölümde, Keşfü'l-iʻrâb bağlamında Zeynîzâde'nin nahivciliğini ve i'râb metodunu inceledik.
Özet (Çeviri)
Many works like commentaries, muʻrib books etc. on Muhammad Birgivî Effendi's (d. 981/1573) Avâmil-i Jadîd have been done. One of the scholars who write a mu'rib on this book is Zeynîzâde Ahmed's son Huseyin (d. after 1175/1761-1762). Zeynîzâde's work Kashf al-İ'râb on Avâmil is the subject of our thesis. Our thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. We presented the critical edition.as appendix. In the introduction, we talked about the purpose and scope of our thesis. In the first part, we gave information about the life of Zeynîzâde and introduced his works. In the second part, we gave information about the work Kashf al-İ'râb and made an analysis. We introduced the manuscript we take as basis and explained the method we apply in the critical edition. In the third part, we examined Zeynîzâde's Arabic grammarianhood and his i'rab method in the context of his work Kashf al-İ'râb.