Ankara ilinde konsültan hekimlerin acil servise ulaşma sürelerinin ve bu süreleri etkileyen faktörlerin incelenmesi
Inspeciton of consultant specialists' arrival durations to emergency units in Ankara province and the factors affecting these durations
  1. Tez No: 653149
  2. Yazar: ŞERİFE ENGELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİYE YENİMAHALLELİ YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Konsültasyon, Konsültan Hekim, Süre, Consultation, Consultant Physician, Duration, Emergency Service
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde hizmet sunan 36 hastanenin acil servis hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen konsültasyon hizmetlerini, konsülte edilen hekimin acil servis hizmetine dahil olması, kendi alanındaki hizmeti sonlandırma süresini ve bu süreyi etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve geriye dönük (retrospektif) bir araştırmadır. Veriler, Sağlık Bakanlığı, TÜR-GÖS ve KKS veri tabanlarından alınmıştır. Çalışma kapsamında Ankara ilinde sağlık hizmeti sunan 36 hastanenin (kamu, özel ve üniversite) 2018 yılına ait kurum türü, yatak sayısı, acil servise başvuru sayısı, acil serviste gerçekleşen ölüm sayısı, acil serviste müşahede süresi, yatan hasta sayısı, acil servis hasta memnuniyeti oranı, konsültan hekim istem sayıları değerlendirilmiş ve bu değişkenlerin konsültan hekimin acil servise ulaşma süreleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bütün değişkenlere yönelik tanımlayıcı bulgular raporlanmış, veriler üzerinde korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda bağımlı değişken ile kurum türü, yatak sayısı, acil servise başvuru sayısı ve konsültan hekim istem sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (p0,05) tespit edilmiştir. Çalışmada aşamalı regresyon analizinin geriye doğru eleme yöntemi ile konsültan hekimin acil servise ortalama ulaşma süresini etkileyen bağımsız değişkenler varyans açıklama yüzdelerine göre sıralanmıştır. Bu sıralamada; acil servis muayene sayısı birinci sırada (R2=0,333), birlikte hareket eden kurum türü ve konsültasyon hekim istem sayısı ikinci sırada (R2=0,304), hastanenin sahip olduğu yatak sayısı ise üçüncü sırada (R2=0,133) konsültan hekimin acil servise ulaşma süresini açıkladığı belirlenmiştir. Bu dört değişkenin konsültasyon hekimin acil servise ortalama ulaşma süresini etkileyen faktörlerin % 77'sini açıkladığı tespit edilmiştir. Çalışma kapsamına alınan diğer bağımsız değişkenleri oluşturan yatan hasta sayısı, acil servis ölüm sayısı, acil servis hasta memnuniyet oranı ve acil servis ortalama müşahede süresi model kapsamında anlamlı bulunmamıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, farklı nitelikte hizmet sunan hastanelerin acil servise ulaşımlarının kolaylaştırılması ve hastane yönetiminin de katılımıyla konsültasyon süreci ile ilgili personelin bilgilendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the consultation services provided within the scope of emergency services of 36 hospitals providing services in Ankara, the inclusion of the consulted physician in the emergency service, the period of termination of the service in their field and the factors affecting this period. The study is a descriptive and retrospective study. The data were taken from the Ministry of Health, TUR-GOS and KKS databases. Within the scope of the study, 36 hospitals (public, private and university) providing health services in Ankara province in 2018, the type of institution, the number of beds, the number of applications to the emergency department, the number of deaths in the emergency room, the period of observation in the emergency room, the number of inpatients, the rate of emergency patient satisfaction The number of consultant physician requests were evaluated and the effects of these variables on the time that the consultant physician reached the emergency department were examined. Descriptive findings for all variables were reported and correlation analysis was performed on the data. As a result of the correlation analysis, a statistically significant relationship (p 0,05). In the study, the independent variables affecting the average durations of consultant specialists' arrival to the emergency department with the backward elimination method of stepwise regression analysis were listed in accordance with the variance explanation percentages. In this ranking; It was determined that emergency department examinations as the first (R2 = 0,333), institution type that acts together and the number of consultation requests as the second (R2 = 0,304) and hospital bed count as the third (R2 = 0,133) affect consultant specialist's arrival duration to emergency department. It was determined that these four variables explain 77 % of the factors affecting the average duration of consultant to arrive at the emergency department. Inpatient counts, numbers of deaths in the emergency room, emergency patient satisfaction rates and average observation duration in emergency departments, which are the other independent variables included in the study were not found to be significant within the scope of the model. In accordance with the results obtained from the study, improvement of the primary health care services, facilitation of the emergency department access in hospitals providing services with different nature and informing the staff about consultation processes with the participation of the hospital management was recommended.