Cilt rengini açıcı yeni krem formülasyonu geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmesi
Development and in vitro evaluation of A new skin whitening cream formulation
  1. Tez No: 653270
  2. Yazar: MUSTAFA KUTLU KAYTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SAMİ BERKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Arbutin, Melanin, Tirozinaz inhibitörü, Melasma, Cilt lekesi, Arbutin, Melanin, Tyrosinase Inhibitor, Melasma, Skin Blemish, Cream
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İlaç ve kozmetik sanayileri satış verilerine göre ciltte oluşan kahverengi lekeler hastaların ve kozmetik kullanıcılarının en çok rahatsızlık duyduğu konuların başında gelmektedir. Melasma olarak da adlandırılan bu leke problemi için farklı etkin maddeler kullanılarak formülasyonlar geliştirilmiş ve bu konuda çözüm amaçlı çeşitli seçenekler ortaya çıkmıştır. Tirozinaz inhibitörleri, melanozoma transferini azaltan ajanlar, bakır iyonları ile şelat oluşturan etkin maddeler ve kimyasal soyucular gibi gruplar melasma tedavisinde çok etkili sonuçlar sunmaktadır. Bu grupların içindeki bazı etkin maddeler bitkisel kökenli iken, diğerleri sentetik olarak geliştirilmiş ve etki/yan etkileri incelenerek tasarlanmış gruplardır. Arbutinin dikkat çekici özelliği ise Hidrokinon benzeri etki ile tirozinaz inhibisyonu yapmasına ragmen daha az yan etki göstermesidir. Bu bağlamda hem sentetik hem de bitkisel kökenli etkin maddelerin etki mekanizmaları, yan etkileri ve taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi noktasında yapılacak çalışmalar, çözüm açısından hayati önem arz etmektedir. Ayrıca retinoik asit gibi deri yenilenmesini hızlandıran asidik maddeler cilt rengini açmalarına rağmen deri üzerinde yaptıkları tahriş ile hasta uyumunu zorlaştırmaktadır. Tüm bu sebepler ciltte tahriş yapmayan ve hasta uyumunu artıran bir formülasyon geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmanın amacı, bitkisel kökenli bir etkin madde olan arbutin içeren, bazik pH yapısı ile deri yenilenmesinde (deskuamasyon) asidik özellikteki formülasyonlara alternatif olarak gösterilebilecek yeni bir formülasyon tasarlamak ve standart olarak gösterilebilecek özellikteki bu formülasyonu kullanıma sunmaktır.
Özet (Çeviri)
According to the sales data of pharmaceutical and cosmetics industries, brown spots on the skin are the most disturbed issue of patients and cosmetic users. Various options have emerged for this purpose with the development of formulations with different active substances to overcome this stain problem which is also known as melasma. Groups such as tyrosinase inhibitors, melanosome transfer reducer agents, chelating active ingredients with copper ions and chemical peelers offer very effective results in the melasma treatment. Some active ingredients in these groups are vegetable origin and the others are synthetically developed and designed by the investigation of the effects/side effects. Arbutin acts as a tyrosinase inhibitor like hydroquinone with few side effects. In this context, the action mechanism, side effects and carrier systems development studies of active substances of both synthetic and plant origin ingredients are vital for the problem solution. In addition, acidic substances such as retinoic acid, which accelerate the skin regeneration make patient harmony difficult despite the whitening of the skin. All these reasons necessitated the development of a new formulation that does not irritate the skin and increases patient compliance. The purpose of this study is to develop a new formulation containing an herbal origin active ingredient Arbutin. This standard formulation with alkaline pH structure can be used as an alternative to the skin regenerative (desquamation) acidic formulations.