Soya ektresi içeren hiperpigmentasyon problemine yönelik nanoemülsiyon formülasyonlarının hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of nanoemulsion formulations containing soy extract for hyperpigmentation problem
  1. Tez No: 714353
  2. Yazar: ÖZLEM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER, DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperpigmentasyon, soya ekstresi, nanoemülsiyon, ultrasonikasyon, leke açıcı bitkisel ajanlar, Hyperpigmentation, soy extract, skin lightening herbs, ultrasonication, nanoemulsion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Pigmenter bozukluklar toplumda yaygın görülen hastalıklar arasındadır. Eksojen ve endojen faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan hiperpigmentasyonun tedavisi de oldukça zordur. Mevcut cilt rengini açıcı ajanlar yaygın olarak kullanılmakla beraber bir takım yan etkiler de doğurmaktadır. Bundan dolayı doğal kaynaklı ektstreler içeren güvenli ve etkili formülasyonların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Soyanın, hiperpigmentasyon üzerine olumlu etkilerinin olduğu daha önce yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu tez çalışmasında da soya ektresi içeren hiperpigmentasyon üzerine etkili piayasadaki diğer ürünlere alternatif olabilecek doğal içerikli kozmetik bir nanoemülsiyonun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ultrasonikasyon yöntemi ile farklı konsantrasyonlarda nanoemülsiyonlar hazırlanmıştır. Hazırlanan formülasyonlar öncelikle hızlandırılmış stabilite testleri olan santrifüj ve termal testlere tabi tutulmuştur. Bu testler sonucunda bozulma göstermeyen formülasyonların pH değeri, viskozitesi, damlacık boyutu, polidispersite indeksi ve zeta potansiyeli ölçülmüş ve organoleptik açıdan değerlendirmesi yapılmıştır. Bu testler ve ölçümler sonucunda stabil kalan formülasyonlarla uzun süreli stabilite takibine başlanmıştır. Formülasyonlar 2 ay boyunca oda koşulunda (25°C ± 2°C, %60 nem), buzdolabında ( 5°C ± 2°C) ve 45°C'de, %75 relatif nem ortamındaki iklimlendirme kabininde saklanmıştır. Formülasyonların 1. gün, 1.ay ve 2.ay sonunda pH değeri, iletkenliği, viskozitesi, damlacık boyutu, polidispersite indeksi ve zeta potansiyeli ölçülmüş ve organoleptik açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca formülasyonların Doku profili analizi (TPA) ölçümleri ilk gün yapılmıştır. Bahsedilen bütün testler sonucunda stabilite ve diğer değerlendirme kriterlerine göre en iyi formülasyon olarak %5 soya ektresi ve %1'lik HPC içeren F6P2 kodlu formülasyonun hiperpigmentasyon tedavisine yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pigmenter disorders are common dermatological disorders. It is related to endogenous and exogenous factors. These disorders are difficult to treat, hence, the need for skin lightening agents including cosmeceuticals. Due to the potential side effects of current treatments, there is a rising trend towards the development of effective and safe formulations containing naturally derived extracts for hyperpigmentation. Soy (Glycine soja) has evidenced to be both powerful and safe. A number of skin care products containing soy are available to improve hyperpigmentation. It has been proven by scientific studies that soy has positive effects on hyperpigmentation. In this thesis study, it is aimed to develop a cosmetic nanoemulsion with natural content, which coluld be an alternative to other products on the markets, effective on hyperpigmentation containing soy extract. Various nanoemulsions containing soy extract were prepared by using ultrasonicaton method. Then accelerated stability tests such as centrifuge and thermal tests were applied. pH value, viscosity, droplet size and polydispersity index of the formulations remaining stable were measured and organoleptic assessment was conducted. Each formulation that passed centrifuge and thermal tests was kept in ambient condition, in a refrigerator and in a climate chamber at 45°C, for two months. Measurement of pH value, viscosity, droplet size, polydispersity index and zeta potential and organoleptic assessment were conducted at predetermined time points. In addition, TPA (texture profile analysis) measurements of the formulations were made on the first day. As a result of all the tests mentioned, it was concluded that the F6P2 coded formulation containing %5 soy extract and 1% HPC as the best formulation could be beneficial in treatment of hyperpigmentation.