Milli kadın atletlerde endokrin döngülerin karar verme ve risk alma davranışları üzerindeki etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 653272
  2. Yazar: TUĞBA ADSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Physiology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: karar verme, risk alma, dikkat, spor performans, menstrüal siklus, Stroop test, BART
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Araştırma, sporda performansı etkileyen dikkat, karar verme ve risk alma gibi bilişsel faktörlerin menstrüal siklustan ne ölçüde etkilendiğini saptamak üzerine dizayn edilmiştir. Bu bağlamda araştırma, milli kadın atletlerde endokrin döngünün (menstrüal siklus) karar verme ve risk alma davranışlarına etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Deneysel olarak planlanan çalışmada, Türkiye Atletizm Milli Takımı'ndaki milli kadın sporcular evren olarak alınmıştır. Örneklem, Türkiye Atletizm Federasyonu Milli Takım Hazırlık Kampları'nda düzenli antrenman yapan 18-28 yaş aralığında olan 11 milli kadın sporcudan oluşmaktadır. Katılımcılar çalışmaya gönüllülük esasına dayalı olarak dahil edilmiştir. Dikkat, karar verme ve risk alma bağımlı değişken; sosyo demografik bilgiler, menstrüal siklus evreleri (foliküler ve luteal), menstrüal siklus hormonları bağımsız değişkenlerdir. Katılımcılardan menstrüal siklusun her iki evresinde kan örnekleri alındıktan sonra bilişsel testler uygulanmıştır. Dikkat seviyesi Stroop Testi (Stroop, 1935) kullanılarak; karar verme ve risk alma davranışı BART (Lejuez et al., 2002) ile değerlendirilmiştir. Çalışma, ön test ve son test olarak gerçekleştirilmiştir. Veri analizi için, SPSS programı kullanılmıştır. Katılımcıların menstrüal siklus evrelerine ait puanları bağımlı örneklemler t-test ile analiz edilmiştir; hormon değerleri ve test skorları arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleriyle saptanmıştır. Analiz için, p 0.05). BART sonuçlarına göre luteal evredeki östradiol ve progesteron değerleri ile patlayan balon sayısı (PBS) değişkeni arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır (r= 0.84). Luteal evrede östradiol seviyesinin yükselmesi patlayan balon sayısının artışını tek başına yordayabilmektedir (p< 0.05). Foliküler evrede hormon seviyeleri ile test skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuçlar: Menstrüal siklusun foliküler ve luteal evresinde östradiol ve progesteron hormon seviyelerinin değişmesi dikkat, karar verme gibi bilişsel işlevlerde bozulmalara neden olurken, risk alma eğiliminde de artış görülmüştür. Hormon seviyelerinden bağımsız olarak, değerlendirilen dikkat ve risk davranışı parametrelerinde foliküler ve luteal evreler arasında fark görülmemiş; ancak özellikle östradiol seviyesindeki değişimle bilişsel işlevlerde bozulmalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abstract The Investigation of the Effects of Endocrine Cycles on Decision Making and Risk-Taking Behaviors in National Athletes Objective: The research was designed to determine to what extent cognitive factors such as attention, decision-making and risk-taking that affect performance in sports are affected by the menstrual cycle. In this context, the research aims to examine the effects of endocrine cycle (menstrual cycle) on decision making and risk taking behaviors in national female athletes. Methods: In this study which was planned as an experimental national female athletes in Turkey Athletics National Team has been taken as the universe. The sample composed of 11 national female athletes in the 18-28 age range who engaged in regular training in preparation camps in Turkey Athletics Federation's National Team is composed of 11 national female athletes in the 18-28 age range who engaged in regular training. Participants were included in the study on a voluntary basis. Attention, decision making and risk-taking dependent variable; socio-demographic information, menstrual cycle phases (follicular and luteal), menstrual cycle hormones are independent variables. Cognitive tests were performed after taking blood samples from participants in both stages of the menstrual cycle. Using the attention level Stroop Test (Stroop, 1935); decision-making and risk-taking behavior was evaluated with BART (Lejuez et al., 2002). The study was carried out as pre-test and post-test. SPSS program was used for data analysis. The scores of the participants for the menstrual cycle phases were analyzed by dependent samples t-test; The relationships between hormone values and test scores were determined by correlation and regression analysis. For analysis, p 0.05). According to the BART results, a high positive correlation was found between estradiol and progesterone in the luteal home environment and the number of bursting balloons (PBS) (r = 0.84).