Akne vulgaris hastalarında dinamik thiol/ disülfit homeostazının değerlendirilmesi
Evaluation of dynamic thiol/disulphide homeostasis in patients with acne vulgaris
- Tez No: 653273
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET HANDAN KELEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: thiol, disülfit, akne vulgaris, homeostaz, thiol, disulphide, acne vulgaris, homeostasis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin primer kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Patogenezi multifaktöriyeldir ve halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Oksidatif stresin akne patogenezindeki rolüyle ilgili çalışmalarda farklı sonuçlar raporlanmıştır. Akne kozmetik problemlerin yanında duygusal, sosyal, psikolojik ve yaşam kalitesi yönünden hastayı olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada yeni bir oksidatif stres belirteci olarak thiol/disülfit dengesi parametrelerinin ve akne şiddeti ile ilişkisinin ayrıca yaşam kalitesinin akne vulgaris hastalarında değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 63 akne vulgaris tanılı hasta ile benzer yaş ve cinsiyet dağılımlı 63 sağlıklı kontrol dahil edildi. Akneli hastalara Akne Yaşam Kalite Ölçeği uygulandı ve akne şiddetleri Global Akne Derecelendirme Sistemi'ne göre sınıflandırıldı. Dinamik thiol/disülfit homeostazı parametreleri yeni bir otomatik spektrofotometrik yöntem (Erel ve Neşelioğlu) ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması hastalarda 20,68 ± 3,27 (48 kadın, 15 erkek) ve kontrol grubunda 22,07± 4,05 (41 kadın, 22 erkek) idi. Aknenin yaşam kalitesini anlamlı olarak olumsuz etkilediği saptandı. Total thiol ve nativ thiol düzeyleri hastalarda sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düşük saptandı. Hasta grubunda kontrollerden disülfit seviyeleri, disülfit /total thiol ve disülfit /nativ thiol oranları anlamlı düşük ve nativ thiol/total thiol oranı anlamlı daha yüksekti. Akne şiddeti ve hastalık süresi ile thiol disülfit dengesi parametreleri arasında anlamlı korelasyon yoktu. Sonuç: Çalışmamız aknede thiol/disülfit homeostazının thiol yönüne kaydığını işaret etmektedir. Bulgularımız akne patogenezinde thiol/disülfit dengesinde bozulmanın rol oynayabileceğini düşündürmektedir ve thiol içeren bileşiklerin kullanımı akne tedavisinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne is a chronic inflammatory primary disease of the pilosebaceous unit. Its pathogenesis is multifactorial and not completely understood. The role of oxidative stress in the pathogenesis of acne has been investigated in previous studies with conflicting results. Besides cosmetic problems, acne negatively effects patients emotionaly, socially, psychologically and their quality of life. We aimed to evaluate dynamic thiol disulphide homeostasis parameters as a novel oxidative stress marker and its relationship with acne severity and also quality of life in acne patients. Material and Methods: 63 patients with acne vulgaris and age and gender matched 63 healthy controls were included in this study. We performed Acne Quality of Life Scale in acne patients and acne severity classified according to the Global Acne Grading System. Serum thiol/disulfide homeostasis parameters were evaluated by a new automated spectrophotometric method (Erel and Neselioglu). Results: The mean age was 20,68 ± 3,27 in acne patients (48 female, 15 male) and 22,07± 4,05 years in the control group (41 female, 22 male). Total thiol and native thiol levels were significantly lower in patients with acne compared to healthy controls. Disulphide levels, disulphide/total thiol and disulphide/native thiol ratios were significantly lower and native thiol/total thiol ratio was significantly higher in the patient group than in controls. There was no statistically significant relationship between duration of the disease, the severity of acne and thiol disulphide homeostasis parameters. Conclusion: Our study indicates the shift of dynamic thiol disulphide homeostasis towards the thiol form in acne. Our findings suggest that impairment of thiol disulphide homeostasis may play a role in the acne pathogenesis and antioxidant administration with thiol containing compounds may be helpful in acne treatment.