Toprak alet ilişkilerinin görüntü işleme tekniği ile saptanması üzerinde bir araştırma
A Research on determining the soil tine interaction using image processing system
- Tez No: 65331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT KİRİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Geniş ve dar ayak, cam kap, sayısal kamera, Wide and narrow tine, glas box, digital camera
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada; cam kap içerisinde, kumlu toprakla temas halinde olan geniş ve dar ayakların meydana getirdikleri bozulma şekillerine ait karekteristikler görüntü işleme sistemi ile belirlenmiştir. Denemelerde, 20, 80 ve 140 mm derinliklerde çekilen 45° ve 90° temas açılı ayakların yatay ve düşey düzlemde meydana getirdikleri bozulma alanı ve maksimum bozulma mesafeleri, düşey düzlemde meydana getirdikleri yüzey yükü ve yatay düzlemde meydana getirdikleri maksimum bozulma genişlikleri belirlenmiştir. Buna göre, alet temas açısının azaltılması veya çalışma derinliğinin arttırılması, bozulma alanının artması için en geçerli yoldur. Aynı şekilde, aletin ön kısmında meydana gelen ileri doğru maksimum bozulma mesafesi, temas açısının azaltılması veya çalışma derinliğinin arttırılması ile arttırılabilir. Yüzey yükü; temas açısının ve derinliğin artması ile artış göstermiş ancak kritik derinliğe yaklaşıldığında azalma eğilimi göstermiştir. Yatay düzlemde meydana gelen bozulma şekli üzerinde temas açısı belirleyici olup, özellikle 90"'lik temas açısında bozulma genişliği daha fazla olmaktadır.
Özet (Çeviri)
in this study, the failure pattern characteristics of wide and narrow tines engaging sandy soil in the giass box were determined through the image processing system... During the experiments the disturbed area and the maximum forward rupture distance of the tine with rake angles of 45° and 90° pulled at 20, 80 and 140 mm depths were determined both on horizontal and vertical planes as well as the surcharge on the vertical plane and maximum rupture width on the horizontal plane. The results shown that image processing system consisting of a digital camera and relevant software was successfully used. Smaller rake angles or greater working depths are only choices to increase the disturbed area. The maximum forward rupture distance also increased with reducing the rake angle or increasing with the working depth, in addition, the surcharge increased with increasing in rake angles and working depths although it decreased while the working depth approached to the critical depth. On the horizontai plane the working depth a basic was main parameter having effect on the maximum rupture width which increased at 90" rake angle.