Pnömatik pülverizasyonlarda ilaç uygulama hacminin dağılım düzgünlüğü ve iş genişliği üzerindeki etkilerinin saptanmaı
The Determination of the Application rate on the distribution uniformity and swath width of the pneumatic sprayers
  1. Tez No: 65332
  2. Yazar: NİGAR YARPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik pülverizasyon. Uygulama hacmi, Kalıntı, Dağılım düzgünlüğü, İş genişliği, Pneumatic spraying, Application rate, Tracer, Distribution uniformity Swath width II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
öz YÜKSEK LİSANS PNÖMATİK PÜLVERİZASYONLARDA İLAÇ UYGULAMA HACMİNİN DAĞILIM DÜZGÜNLÜĞÜ VE İŞ GENİŞLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN SAPTANMASI NİGAR YARPUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ali BAYAT Yıl: 1997, Sayfe: 41 Jüri: Doç Dr. AH BAYAT Prof. Dr. Fahri DELİGÖNÜL Prof. Dr. Yusuf ZEREN Bu araştırmada pnömatik pülverizasyon iie farklı uygulama hacimlerinin, ilaç dağılan düzgünlüğü ve iş genişliği üzerindeki etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Denemeler, 5, 10, 15 ve 20 1/da'lık uygulama hacimlerinde gerçekleştirilmiştir. Pnömatik püiverizatörün yönlendirme borusu hareketli ve sabit konumlarda çalıştırılarak teorik iş genişliği boyunca yatay ve düşey düzlemlerden örneklemeler alınmıştır. Araştırmada püskürtme sıvısı olarak BSF (Brillant Sulpho Flavin) içerikli su, toplama yüzeyi olarak filtre kağıtları kullanılmıştır. Filtre kağıtları üzerindeki iz maddesi miktarı fluorometrik yöntemle saptanmıştır. Yatay ve düşey hedefler üzerimdeki iz maddesi miktarları ölçülerek, her uygulama hacmi için ortalama kalıntı miktarı ve kalıntı miktarı değişimi (% CV) hesaplanarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tüm uygulama hacimlerinde en fazla kalıntı miktarı düşey ' düzlemde, püskürtme memesinin sabit konumunda elde edilmiştir. Ancak uygulamalarda en düşük % CV, memenin hareketli konumunda ve 15 1/da'lık uygulama hacminde, yatay düzlemde elde edilmiştir. Bütün uygulamalarda memenin, hareketli ve sabit konumunda, iş genişliği boyunca kalıntı miktarı değişimi % 13.29 ile % 56.38 sınırlan arasında olmuştur. Efektif iş genişliği; uygulama hacmi vs memenin işletilme konumuna göre farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF THE APPLICATION RATE ON THE DISTRIBUTION UNIFORMITY AND SWATH WIDTH OF THE PNEUMATIC SPRAYERS NİGAR YARPUZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. AE BAYAT Year: 1997s Pages: 41 Jury: Assoc. Prof. Ali BAYAT Prof. Dr. Fahri DELİGÖNÜL Prof. Dr. Yusuf ZEREN The objective of this study was to determinate the uniformity of distribution of deposit and swath width of a pneumatic sprayer when using the different application volumes. The trials made for 50, 100, 150 and 2001/ha application volume and two configurations of the sprayer with a pneumatic nozzle. For each application rate, the nozzle was operating in fixed and oscillation position. Spray deposition samples were measured on the vertical and horizontal targets that are placed along theoretical swath width of the sprayer. At the trials, BSF (Briilant Sulpho Fiavk)was used a tracer and filter papers were used as collecting surfaces. The amount of tracer on filter papers is determinated by the fiuorometric method. By measuring the amount of tracer on horizontal and vertical targets, the mean. deposit and variation of deposit for each application volumes were calculated and compared. According to the results of the trials, the highest deposition for all the application volumes is determined with fixed position of the nozzle on vertical plane. But the lowest % CV was provided, with the oscillating position of the nozzle having 1.5 1/ha application volume on horizontal plane. The variation of deposit along the swath width (% CV) is changed between the ranges of 13.59 % to 56.38 % in ail trials. Effective swath width has showed a variation according to the application volumes and the working positions of the nozzle.