Liderlikte modern yaklaşımlar açısından liderlik temalı sinema filmlerinin nitel analizi
Qualitative analysis of leadership-themed motion pictures in terms of modern approaches in leadership
  1. Tez No: 653315
  2. Yazar: SALİM PARMAKSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İşletme, Performing and Visual Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Liderlikte Modern Yaklaşımlar, Nitel Analiz, Doküman Analizi, Leader, Leadership, Modern Approaches in Leadership, Qualitative Analysis, Document Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Liderlik yüzyıllar boyunca üzerine düşünülen ve tartışılan bir konu olmuştur. Liderlik ile ilgili literatür incelendiğinde konunun özellikler teorisi, davranışsal teori ve durumsallık teorileri gibi teoriler çerçevesinde ele alındığı görülmektedir. Bu teorilerin alt başlıkları da literatüre katkı sağlamaktadır. Liderlik konusu ile ilgili devam eden araştırmalar kimi zaman bu konuya derinlik kazandırmışken kimi zaman ise farklı teorilerin ortaya atılmasına sebep olmuştur. Liderlik konusunda yapılan bu araştırmalar sonucunda liderlikte modern yaklaşımlar teorisi de literatürde kendisine yer bulmuştur. Bu tez çalışmasında dünya tarihine yön veren 10 liderin konu alındığı filmler modern yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmıştır.“Çöküş (Der Untergang), Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol (Mandela: Long Walk to Freedom), Veda, Gandhi, Özgürlüğün Bedeli (Michael Collins), Malcolm X, Özgürlük Yürüyüşü (Selma), Çağrı (The Message), Cesur Yürek (Brave Heart) ve Lincoln”filmleri nitel analiz metodunun doküman analizi tekniğiyle incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda ortaya konulan bulgular ile liderlikte modern yaklaşımlar dünya tarihine yön veren 10 liderin filmleri ile somut bir şekilde örnek sahnelerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Leadership has been a subject of contemplation and debate for centuries. When the literature on leadership is examined, the features of the subject are seen when theories such as theory of behavior, behavioral theory and contingency theories emerge. Subheadings of these theories also contribute to the literature. Continuing research on the topic of leadership has sometimes brought depth to this subject, and sometimes different theories have been put forward. Modern success theory has also gained information in the literature. In this thesis, films about 10 leaders who shaped world history were discussed within the framework of modern approaches.“Der Untergang, Mandela: Long Walk to Freedom), Farewell, Gandhi, (Michael Collins), Malcolm X, (Selma), Çağrı, (Brave Heart) and Lincoln”films were analyzed with the document analysis technique of qualitative analysis method. With the findings obtained as a result of this analysis, modern approaches in leadership are explained in concrete form with the films of 10 leaders who shaped the world history.