Profesyonel tenis oynayan sporcularda kayropraktik torakal manipülasyonun kas kuvveti, esneklik, akciğer kapasitesi ve solunum üzerine akut etkisi
Acute effects of chiropractic thoracal manipulation on muscle strength, flexibility, lung capacity and respiratory in professional tennis players
- Tez No: 653364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Manipulasyon, Spirometre, HVLA, Torakal, Chiropractic, Manipulation, Spirometer, HVLA, Thoracal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada profesyonel tenis oynayan 18-40 yaş aralığındaki bayan sporcularda torakal bölgeye uygulanan kayropraktik manipülasyonun (HVLA) spirometrik değerlere, kas kuvvetine ve esnekliğe anlık etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya gönüllülük esasına dayanan toplam 30 bayan tenisçi katıldı. Bu tenisçiler zarf usulü yapılan randomizasyon yöntemi ile her grupta 15'er kişi olacak şekilde manipülasyon ve mobilizasyon olmak üzere iki gruba ayrıldı. Uygulama öncesi tenisçilerin demografik (yaş, kilo, boy, vücut kitle indeksi, haftalık antrenman süresi, kaç yıldır tenis oynadığı) özellikleri değerlendirildi. Çalışmaya dâhil edilen bireylerin solunum parametreleri uygulama öncesi ve sonrası MiniSpir marka mobil spirometre ile ölçüldü. Bununla birlikte abdominal ve sırt ekstansör kas kuvveti ile esneklik değerlerleri öncesi ve sonrası şeklinde değerlendirildi. Manipülasyon grubundaki tenisçilerin 2, 3 ve 4. torakal vertebralarına alanında uzman aynı fizyoterapist tarafından tek seferlik kayropraktik HVLA manipülasyon; mobilizasyon grubundakilere ise tek seferlik mobilizasyon uygulandı. Yapılan istatistik analizler sonucunda, kayropraktik HVLA manipülasyonu tenisçilerde FVC (p=0.001), FEV1 (p=0.001), FEV1/FVC (p=0.005), PEF (p=0.047) değerleri ile abdominal (p=0.001) ve sırt kas kuvvetini (p=0.001) anlık olarak arttırdığı belirlendi. Esneklikte ise anlamlı bir artış gözlenmedi (p=0.293). Mobilizasyon grubunda FVC (p=0.001), FEV1 (p=0.001), PEF (p=0.001) abdominal (p=0.001) ve sırt kas kuvveti (p=0.001) değerlerindeki artış istatistiksel olarak anlamlı FEV1/FVC (p=0.320) ve esneklik (p=0.053) değerlerindeki artış ise anlamsızdı. Sonuç olarak torakal kayropraktik HVLA manipulasyonun profesyonel tenisçilerde solunum parametrelerini ve kas kuvvetini anlık olarak artırmada yararlı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, HVLA manipülasyonun atletik performans üzerindeki akut ve uzun süreli etkilerini nörofizyolojik ve biyomekaniksel açıdan karşılaştırmalı olarak inceleyen daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate acute effect of chiropractic manipulation (HVLA) performed to the thoracic region on spirometric values, muscle strength and flexibility in female athletes between the ages of 18-40 playing professional tennis. Total of 30 female tennis players participated in the study on a voluntary basis. This tennis players were divided into two groups, including manipulation and mobilization, there will be 15 people in each group with the randomization method using the envelope method. Demographic characteristics of tennis players (age, weight, height, body mass index, weekly training period, how many years of playing tennis) were evaluated before the intervention. Respiratory parameters of the individuals included in the study were evaluated with a MiniSpir mobile spirometer before and after the intervention. In addition, abdominal and back extensor muscle strength and flexibility were evaluated before and after the intervention. For once chiropractic HVLA manipulation to the 2nd, 3rd and 4th thoracic vertebrae of tennis players in the manipulation group by the same Professional physiotherapist in the field; In the mobilization group, for once mobilization was practiced. As a result of statistical analyzes, chiropractic HVLA manipulation was practiced in tennis players by FVC (p=0.001), FEV1 (p=0.001), FEV1 / FVC (p=0.005), PEF (p=0.047) values, and abdominal (p=0.001) and back muscle strength. (p=0.001) was determined to increase momentarily. There was no significant increase in flexibility (p=0.293). Increase in FVC (p=0.001), FEV1 (p=0.001), PEF (p=0.001), abdominal (p=0.001) and back muscle strength (p=0.001) values in the mobilization group were statistically significant FEV1/FVC (p=0.320) and the increase in flexibility (p=0.053) values meaningless. As a result, thoracic chiropractic HVLA manipulation is thought to be useful in professional tennis players to increase respiratory parameters and muscle strength momentarily. However, more studies are needed to compare the acute and long-term effects of HVLA manipulation on athletic performance in neurophysiological and biomechanical perspective.