Boyun ağrısına sahip bireylerde temporomandibular disfonksiyon varlığının araştırılması
Investigation of the presence of temporomandibular dysfunction in individuals with neck pain
  1. Tez No: 653365
  2. Yazar: LALE ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, Temporomandibular Disfonksiyon, Neck pain, Temporomandibular Dysfunction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı boyun ağrısı olan bireylerde temporomandibular disfonksiyon varlığını araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza 25 boyun ağrısına sahip birey (vaka grubu), 25 sağlıklı birey (kontrol grubu) olmak üzere 50 gönüllü birey dahil edilmiştir. Bütün katılımcılara Visuel Analog Skala, Helkimo İndeksi, Boyun Özürlülük İndeksi ile değerlendirilmiş, servikal bölge ve temporomandibular eklem Normal Eklem Hareketi ölçümleri, kas palpasyonu değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuçlar: Gruplar arasında cinsiyet ve yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmaktadır (p0,05). Temporomandibular bölge NEH değerlendirmeleri açısından vaka grubu kadın ve erkeklerin ölçümleri incelendiğinde; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Kadın ve erkeklerin Helkimo endeksine göre fonksiyon ve disfonksiyon skorları değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Cinsiyete göre Boyun Özürlülük Skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda boyun ağrısına sahip bireylerde TMD'nin servikal bölge problemleri olmayan bireylere göre daha sık görüldüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the presence of temporomandibular dysfunction in individuals with neck pain. Methods: 50 volunteer individuals, 25 individuals with pain in the neck (case group), 25 healthy individuals (control group) were included in our study. All participants were evaluated with Visuel Analogue Scale, Helkimo Index, Neck Disability Index, cervical region and temporomandibular joint Normal Joint Movement measurements, muscle palpation evaluation. Results: There are statistically significant differences between the groups in terms of gender and age (p 0.05). When the measurements of the case group women and men in terms of temporal mandibular NEH evaluations were examined; There is no statistically significant difference between groups (p> 0.05). When the function and dysfunction scores of women and men according to Helkimo index are evaluated, there is no statistically significant difference between the groups (p> 0.05). There is no statistically significant difference in terms of Neck Disability Score by gender (p> 0.05). Results: In our study, it was concluded that TMD is more common in individuals with neck pain than individuals without cervical region problems.