Öğretmen adaylarında sosyal görünüş kaygısı ve öz yeterlik inancı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social appearance anxiety and self-efficacy belief in prospective teachers
  1. Tez No: 653455
  2. Yazar: MEHVEŞ YÜRÜTEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, öz yeterlik inancı, sosyal görünüş kaygısı, Prospective teachers, self-efficacy belief, social appearance anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, öğretmen adaylarında sosyal görünüş kaygısı ve öz yeterlik inancı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca sosyal görünüş kaygısı ve öz yeterlik inancının cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, anne ve babanın öğrenim durumları, ailedeki birey sayısı ve ailenin gelir durumu değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğine de bakılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Öğretmenlik Yetkinlik Beklenti Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim gören 350 (247 kadın ve 103 erkek) öğretmen adayına uygulanmıştır. Araştırmada verilerin istatistiki çözümlenmesi için SPSS 23.0 paket programından yararlanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre öğretmen adaylarında sosyal görünüş kaygısı ile öz yeterlik inancı arasında negatif yönde düşük seviyede bir ilişki bulunmaktadır. Cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, anne ve babanın öğrenim durumları, ailedeki birey sayısı ve ailenin gelir durumu değişkenleri açısından ise katılımcıların sosyal görünüş kaygısı düzeylerinde farklılaşma görülmezken, öz yeterlik inançlarının cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmen adayları lehine anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether there is a significant relationship between social appearance anxiety and self-efficacy beliefs in prospective teachers. In addition, it was also examined whether social appearance anxiety and self-efficacy belief differ according to the variables of gender, department, educational status of the parents, number of members in the family and income status of the family. In the study, Social Appearance Anxiety Scale, Teaching Competence Expectation Inventory and Personal Information Form were applied to 350 (247 females and 103 males) prospective teachers studying at the faculty of education of a state university in the 2018-2019 academic year. SPSS 23.0 package program was used for statistical analysis of the data in this study. Based on the results of the study, there is a low level negative correlation between social appearance anxiety and self-efficacy beliefs in prospective teachers. While there was no statistical difference in social appearance anxiety levels of the participants in terms of gender, department, educational status of parents, number of members in the family and income status of the family, it was determined that self-efficacy beliefs significantly differ in favor of female participants according to the gender variable.