Et-Taberi ve İbnu'l-Munzir tefsirleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme (Bakara, Al-i İmran ve Nisa Sureleri örneğinde)
A comparative study between tafsir el-Tabari and tafsir İbn al Mundhir: At the example of Surah Al-Baqara, Ali-Imran and Nisa
  1. Tez No: 653457
  2. Yazar: NAYYEF MOHAMMED FADHIL AL-BAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Taberi, İbnu'l-Munzir, Tefsir, Tefsiru'l-Kur'ani'l-Kerim, Karşlaşmalı Mukayese, Tabari, İbnu'l-Munzir, Tabari commentary, Tafsiru'l-Kur'ani'l-Kerim, comparative comparison
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam'ın ilk yıllarından bu yana her dönem tefsir çalışmalarına ihtiyaç duyulmuş ve bu alan üzerine çalışmaların yapılması kaçınılmaz olmuştur. Taberi ve İbnu'l Munzir aynı dönemde ve aynı coğrafyada yaşayan müfessirlerimiz tefsir alanında kaleme aldıkları eserleriyle ön plana çıkmıştır. Günümüz akademik tefsir çalışmalarında Taberi tefsiri üzerine birçok çalışmanın mevcut olduğu görülmektedir. Fakat onunla aynı dönemde yaşayan İbnu'l-Munzir ve onun Tefsiru'l-Kur'an-ı Kerim adlı eseri üzerine yapılmış Türkçe bir çalışma bulunmamaktadır. Ortaya konulan bu çalışma, tefsirde ön plana çıkan bu iki alimin kullandığı yöntemlere ışık tutmaktadır. Ayrıca çalışmada kendi eserlerinden seçilen ayetler üzerinden onların kullanmış oldukları yöntemleri ve uslupları karşılaştırmalı bir şekilde ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The essential need for interpreting the Holy Quran appeared since the early years of Islam, furthermore Qur'anic exegesis developed to become a crucial field in the Islamic Studies. Taberi and İbnu'l Munzir emerged with their outstanding pieces of work ahead of other scholars of Quranic exegesis living at that particular era of time and geography. The Tabari interpretation of the Holy Quran witnesses many academic studies, in contrary to its contemporary interpretation of İbnu'l-Munzir titled as“Tefsiru'l-Kur'ani'l-Kerim”which did not perceive till our current time enough interest or any academic Turkish study. Therefore, this thesis aims to cover the work of these two scholars concentrating on the method they have used in their interpretation. Using specific examples from their own interpretation of the Quranic verses their method and methodology of interpreting the Holy Quran will be fully covered and clearly presented.