Sabahattin Ali'nin roman ve hikâyelerinde korku ve yalnızlık
Fear and loneliness in Sabahattin Ali's novels and stories
- Tez No: 653462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA UYGUR GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, hikâye, roman, korku, yalnızlık, Sabahattin Ali, story, novel, fear, loneliness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Roman türünün amaçlarından biri de insan duygu ve düşüncelerini yansıtmaktır. İnsan duygu ve düşüncelerini açıklamaya çalışan psikoloji biliminin edebi çalışmalarla birlikte ele alınmasıyla birlikte roman karakterlerinin duygu ve düşüncelerinin incelenmesi ayrı bir çalışma alanı oluşturmuştur. Bu bağlamda insana ait en temel duygulardan biri olan“korku ve yalnızlık”roman karakterlerinin en önemli duygularından biri olarak işlendiği görülmektedir. Cumhuriyet döneminin en önemli yazarlarından biri olan Sabahattin Ali de romanlarında ve hikâyelerinde“korku ve yalnızlık”temalarını belirgin bir şekilde işlemiştir.“Sabahattin Ali'nin Roman ve Hikâyelerinde Korku ve Yalnızlık”adlı çalışmamız, Sabahattin Ali'nin romanlarında ve hikâyelerinde“korku ve yalnızlık”duygularının nasıl işlendiğini, bu duyguların karakterler üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın Giriş bölümünde korku ve yalnızlık duygularını açıklayarak, bebeğin dünyaya gelişiyle beraber yaşadığı duygu değişimleri, çocukluğun ilk dönemlerine ait korkular ve bireyin temel korkuları ifade edilmeye çalışıldı. Birinci Bölüm' de Sabahattin Ali'nin hayatı, sanatı ve sanata dair görüşleriyle beraber romancılığı ve hikâyeciliği anlatılmıştır. İkinci Bölüm' de hikâye ve romanlarının kurgusu açıklanmıştır. Üçüncü Bölüm' de de yazarın roman ve hikâyelerinde korku ve yalnızlık duygularıyla ön plâna çıkan karakterleri incelenmiştir. Sonuç' ta çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konmuştur. Kaynakça' da ise çalışmamızın temelini oluşturan hikâye ve romanlarla çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the aims of the novel genre is to reflect human feelings and thoughts. Approaching the study of psychology which tries to explain human feelings and thoughts along with literary studies, the examination of novel characters' feelings and thoughts has created a separate field of study. In this context, it is observed that one of the most basic human emotions, ''fear and loneliness'', is treated as one of the most significant emotions in novel characters. Sabahattin Ali, one of the most important writers of the Republican era, has prominently covered the themes of“fear and loneliness”in his novels and stories.“Our work titled ”Fear and Loneliness in Sabahattin Ali's Novels and Stories“, aims to reveal how feelings of ”fear and loneliness" have been handled in Sabahattin Ali's novels and stories and the effects of these feelings on the characters. In the study's Introduction section, by explaining the feelings of fear and loneliness, the emotional changes experienced with the birth of the baby, the fears belonging to early childhood and the basic fears of the individual were tried to be expressed. In the First Chapter,Sabahattin Ali's life, art, and his views on art, as well as his novelism and storytelling have been represented. In the Second Chapter,the structure of the stories and novels have been clarified. In theThird Chapter, the characters in the author's novels and stories who are distinguished with feelings of fear and loneliness were examined. In the Conclusion,the findings obtained throughout the study were pointed out. InReferences, the stories and novels that form the basis of our study and the sources used throughout the study are shown.