'Teşekkür Ederim' Minnettarlık Eğitim Programı (TEMEP)'nın okul psikolojik danışmanlarının minnettarlık düzeyleri üzerindeki etkisi
The effects of 'Thank You' Gratitude Education Program (TYGEP) on gratitude levels of school counselors
  1. Tez No: 653488
  2. Yazar: EMİNE KOCATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN OĞUZ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Minnettarlık, psikolojik danışman, Teşekkür Ederim”Minnettarlık Eğitim Programı, Gratitude, school counselor, Thank You”Gratitude Education Program
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın temel amacı“Teşekkür Ederim”Minnettarlık Eğitimi Programı-Psikolojik Danışman Versiyonu(TEMEP-P)'nu geliştirmek ve bu programın okul psikolojik danışmanlarının minnettarlık düzeylerine etkisini incelemektir. TEMEP-P ile okul psikolojik danışmanlarının minnettarlığı tanıması, günlük yaşamda minettarlık deneyimlerinin farkına varması ve minnettarlıklarını ifade etme becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra, minnettarlığın okul kültürünün bir parçası haline gelebilmesi için okul temelli ne gibi çalışmalar yapabileceklerini keşfetmeleri amaçlanmıştır. Programın etkinliği, üç ölçüm (ön test-son test- izleme testli) ve iki gruplu (deney- kontrol gruplu) deneysel bir modelle ve toplam 30 psikolojik danışmandan (deney grubu N= 15, 11 kadın ve 4 erkek; kontrol grubu N= 15, 10 kadın ve 5 erkek) oluşan bir çalışma grubu üzerinde test edilmiştir. Deney grubuna 7,5 saat - 5 hafta (her oturum 90 dakika) süren TEMEP-P uygulanırken, kontrol grubuna aynı zaman dilimi içinde herhangi bir işlem yapılmamıştır. Tüm istatistiksel çözümlemeler SPSS 21.0 programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Bir dizi Mann Whitney U Testinin sonuçları, programın deney grubu üyelerinin minnettarlık toplam puanlarını son test ve izleme ölçümlerinde kontrol grubu üyelerine nazaran anlamlı bir şekilde artırdığını göstermiştir. Ayrıca programın minnettarlık alt ölçek puanları analizlerinde; iki grup sonuçları kıyaslandığında her üç alt ölçek puanında da deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi sonuçlarına göre TEMEP-P, deney grubu üyelerinin minnettarlık toplam puanlarını artırmada ön test ve son test ile ön test ve izleme ölçümleri arasında etkili olmuştur. Her üç minnettarlık alt ölçeği bakımından da TEMEP-P, deney grubunda, ön testten son teste minnettarlığı arttırmada etkili bulunmuştur. Ancak kontrol grubu üyeleri için gerek toplam minnettarlık puanında gerekse minnettarlık alt ölçek puanlarında anlamlı fark bulunmamıştır. Son olarak“TEMEP-P Değerlendirme Formu”ile elde edilen nitel verilere göre okul psikolojik danışmanları programı etkili bulmuşlar ve programa katılmaktan memnun kaldıklarını bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to develope“Thank You”Gratitude Education Program-School Counselor Version (TYGEP-C) and examine the effectiveness of the program on school counselors' gratitude levels. With TYGEP-C, it is aimed that school counselors recognize gratitude, realize their experience of gratefulness in daily life and develop their skills of expressing their gratitude, as well as discover what kind of school-based work they can do to become a part of school culture. The effectiveness of the program is based on an experimental model with three measurements (pretest-posttest-follow-up test) and two groups (experiment-control group) and a total of 30 school counselors (experiment group N = 15, 11 women and 4 men; control group N = 15, 10 women and 5 men). While the experimental group received TYGEP-C which lasted 7.5 hours - 5 weeks (90 minutes per session), no treatment was performed on the control group within the same time frame. All statistical analyzes were carried out by using SPSS for Windows 21.0. Mann Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks Test were used to analyze the data. The results of a series of Mann Whitney U Tests showed that the program significantly increased the gratitude total scores of the experimental group members in the posttest and follow-up measurements compared to the control group members. In addition, in the program's gratefulness subscale scores analysis; when the results of the two groups were compared, a significant difference was found in favor of the experimental group in all three subscale scores. According to the Wilcoxon Signed Ranks Test results, TYGEP-C was effective in increasing the gratitude total scores of the experimental group members between the pretest and posttest, and the pretest and follow-up measurements. In terms of all three gratitude subscales, TYGEP-C has been found effective in increasing gratitude in the experimental group from pre-test to post-test. However, there was no significant difference in the total gratitude score and gratitude subscale scores for the control group members. Finally, according to the qualitative data obtained with the“TYGEP-C Evaluation Form”, the school counselors found the program effective and reported that they were pleased to participate in the program.