Belen ve güneyinin tektono-stratigrafik incelemesi
Tectono-stratigraphic investigation of Belen (Hatay) and its southern surroundings
- Tez No: 65362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tektono-stratigrafi, Güney Amanoslar, Belen, Hatay, Tectono-stratigraphy, Southern Amanos, Belen, Hatay
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
vn ÖZ Çalışma alanı İskenderun'un 10 km güneyinde bulunan Belen kasabası ve güney kesimlerini kapsamakta olup, Amanosların orta kesiminde yer almaktadır. Bölgede Mesozoyik'ten Kuvaterner'e kadar değişen yaş aralıklarında yedi formasyon haritalanmış olup, bu alanda neo-tektoniğin etkilerinin gözlendiği tektonik hatlar belirlenmiştir. Çalışma alanında gözlenen en yaşlı birim Kretase yaşlı ve sığ denizel karakterdeki Delibekirli formasyonudur. Bu formasyon, Üst Kretase döneminde bölgeye allokton olarak yerleşen Koçali Karmaşığı tarafından tektonik dokanakla üzerlenmektedir. Bunu izleyen Üst Mestrihtiyen-Paleosen döneminde, bölgede gelişen transgresyon süreci içerisinde ortamsal olarak denizin şelf ve sığ kesimlerinde Eşmişek formasyonu ve daha derin kesiminde ise kalsitürbidit fasiyesinde Cona formasyonu çökelmiştir. Eşmişek ve Cona formasyonları birbirleriyle yanal ve düşey geçişlidirler. Amanoslar'da yaygın ve kesiksiz bir istif sunan Cona formasyonunun üst seviyelerindeki killi kireçtaşı ve marnlar çalışma alanında küçük bir alanda gözlenmektedir. Şeritsel geometriye sahip olan bu birim, Üst Paleosen-Orta Eosen yaşlı Hacıdağ fomasyonu ile geçişli bir dokanak ilişkisine sahiptir. Hacıdağ formasyonu başlıca bej-kirli beyaz renkli ve san-krem renkli resifâl karakterli kireçtaşları ile temsil edilmektedir. Çalışma bölgesi Eosen dönemi sonunda genel olarak Amanosların yükselmesi ve bunu takiben Miyosen'de gelişen yeni bir transgresyonun etkisi altında kalarak bölgede sığ ve çalkantılı bir deniz ortamı hüküm sürmüştür. Bu dönem sürecinde, Orta-Üst Miyosen yaşlı Gökdere formasyonunun kumtaşı, süttaşı, şeyi ve marn çökelleri Hacıdağ formasyonu üzerine açısal uyumsuzlukla gelmektedir. Çalışma alanında Kuvaterner yaşlı alüvyonlar daha yaşlı birimleri açısal uyumsuzlukla üzerlemektedir. İnceleme alanı içerisinde gözlenen allokton kökenli Koçali Karmaşığının geometrileri ve tektonik karakteri incelendiği zaman yaklaşık olarak Kuzeyden güneye doğru bindirmelerin geliştiği söylenebilir. Gökdere formasyonunun çökelimi sonrasında bölgede yerel olarak K75-85D yönlü sağ yönlü ve oblik bileşenli doğrultu atımlı faylar gelişirken, K65-75B yönlü sol yönlü doğrultu atımlı fayları gözlemek mümkündür. Orta-Üst Miyosen yaşlı çökellerin bulunduğu havzanın geometrisine bağlı olarak farklı yönlerde gelişen normal aylanmalara da rastlanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT The investigation area covers Belen town and its southern part which is 10 km away towards the south of İskenderun in the middle part of the Amanos Mountain Belt. The study area, which approximately take place at the southwest extension of the East Anatolian Fault Zone, comprises seven formations ranging from Mesozoic to Quaternary in age. Particularly the evidence of Tertiary tectonics in the area can clearly be noticed. The oldest unit of the mapping area is represented by the Delibekirli formation which is Cretaceous (Albian-Cenomanian) in age and mainly comprises dolomites and dolomitized marl of shallow marine environment. This unit is tectonically overlain by the Koçali ophiolitic complex during the late Cretaceous (Maastrichtian). Because of the followed transgression in the area, afterward the emplacement of ophiolitic complex, the Upper Maastrichtian-Paleocene age Eşmişek formation in the shelf and shallow part, the Maastrichtian-Lower Palaeocene age Cona formation with the calciturbiditic facies in the deeper part of the basin were formed. The Eşmişek formation is represented by reefal carbonates and the Cona formation of mainly marl have horizontal and vertical contact relationship with each other. The Cona formation, with widespread outcrops and a thick comprehensive sequence in the north of the Amanos Mountains is represented by clayey limestone and marl sediments, in restricted areas with ribbon shape geometry within the studied area, that originally form the uppermost part of the entire formation. The Upper Palaeocene-Middle Eocene aged Hacıdağ formation is represented by beige-white and yellowish reef carbonates and it has a vertical contact relationship with the Cona formation. At the end of the Eocene time, tectonism caused a relative uplifting of the Amanos Mountains and withdraw of the water level even more towards the south. Later, the region was influenced by a new marine transgression during the Miocene, thus, shallow and wavy marine conditions were dominated in the investigated area. So, Middle-Upper Miocene age Gökdere formation mainly compose of sandstones, siltstones, shale, and marl, covered the Hacıdağ formation with angular unconformity. The youngest deposits of the study area is represented by Quaternary alluviums coveringthe oldest units with angular unconformity.EX When the tectonic setting and extension of the Koçali complex is investigated in the area, northerly emplacement of the ophiolites can easily be noticed. The N75- 85E trending dextral strike-slip faults with oblique compenents and N65-75W trending sinistral strike-slip faults were locally developed, after the deposition of the Gökdere formation. Also, it is possibWe to observe some normal faults with different trends depending on the basin geometry where the Middle-Upper Miocene age sediments are seen.