Katılımcı demokratik medya kuramı bağlamında Yurttaş gazeteciliği: Onedio örneği
Citizen journalism in the context of participatory democratic media theory: The case of Onedio
  1. Tez No: 653629
  2. Yazar: GÖKSUN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ TANSEL İLİC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yurttaş Gazeteciliği, Katılımcı Gazetecilik, Yeni Medya, Dijital Medya, Onedio, Citizen Journalism, Participatory Journalism, New Media, Digital Media, Onedio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Dijital medyanın ve teknolojinin hayatımızdaki öneminin artmasıyla birlikte yurttaş gazeteciliği ve katılımcı gazeteciliğin medyadaki yeri sorgulanır hale gelmiştir. Özellikle yerel medyadaki haberlerin duyurulması, anlık ve ulaşılamayan haberlere ulaşabilmesinin önemi yurttaş gazeteciliğine olan ihtiyacın da artmasını sağlamıştır. Dijital medyanın sağlamış olduğu çok yönlü iletişim, yurttaş ve katılımcı gazeteciliğin gelişmesine destek vermiştir. Bu destekle birlikte dijital mecralara olan ilgi ve katılım olanağı da sağlanmıştır. Onedio haber sitesi 1 Ağustos 2012'de tüm kullanıcılardan haber ve veri akışını sağlamak üzere kurulmuş en büyük yurttaş gazeteciliği platformlarından biridir. Dünyada daha önceden örnekleri uygulanmış olan, ancak Türkiye'de bir ilk olan kullanıcı türevli içerik tabanlı bu site kısa zamanda aylık 60 milyon tıklanma rakamlarına ulaşmıştır. Dijital medyanın devleri arasında yer almayı başaran bu sitenin içeriklerinin büyük bölümü kullanıcıları tarafından üretilmekte ve yayınlanmaktadır. Bu tezin amacı yurttaş ve katılımcı gazeteciliğin içerik üretimi bağlamında ele alınması ve büyük bir haber mecrasına dönüşmesinin bu site üzerinden incelenmesidir. Bu sayede yeni medyanın da etkisiyle yurttaş gazeteciliğinin önemi ve sağlamış olduğu özgürleştirici alanın gösterilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing importance of digital media and technology in our lives, the place of citizen journalism and participatory journalism in the media has become questionable. In particular, announcing the news in the local media and the importance of accessing instant and inaccessible news has increased the need for citizen journalism. The versatile communication provided by digital media has supported the development of citizen and participatory journalism. With this support, interest in and participation in digital media was also provided. Onedio news site is one of the largest citizen journalism platforms established on August 1, 2012 to provide news and data flow from all users. which previously applied examples in the world, but a first user-derived content of this site based in Turkey has reached 60 million hits monthly figures in a short time. Most of the content of this site, which has managed to be among the giants of digital media, is produced and published by its users. The aim of this thesis is to examine citizen and participatory journalism in the context of content production and to examine its transformation into a major news media on this site. In this way, it is aimed to show the importance of citizen journalism and the liberating space it has provided with the effect of new media.