Aladağların yapısal özellikleri, bölgesel jeolojik evrim ile ilişkileri
Structural properties of Aladags and their relations with regional geological evaluation
- Tez No: 65365
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜZER BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aladağlar, Tektonik, Çobandağ napı, Tekneli antiklinoryumu
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
XI oz Araştırma alanı, Doğu Torosların batısında Niğde ili Çamardı ilçesine bağlı Sulucaova köyünün yaklaşık 16km. güneydoğusunda Siyah Aladağ napı içinde yer almaktadır. Çalışma sahasının batı sının sol yönlü Ecemiş fayı ile kesilmiştir. Güney sınırında Beyaz Aladağ napı ofiyolitik melanj ile başlamaktadır. Doğu ve kuzey sınırlan ise Siyah Aladağ nap dilimi içinde kalmaktadır. Aladağlar Üst Kretase-Paleosen sürecinde kazanılmış naplı bir yapıya sahiptir. Aladağ napları tektono-stratigrafik olarak alttan üste doğru Yahyalı, Siyah Aladağ, Minaretepeler, Çataloturan, Beyaz Aladağ napları, ofiyolitik melanj ve en üstte Aladağ Ofiyolit napı şeklinde sıralanırlar. Siyah Aladağ napı içinde yer alan litolojik birimler Aladağlar bölgesinde Üst Devoniyenden-Üst Kretaseye kadar yaşlar vermektedir. Çalışma sahasında Üst Devoniyen yaşlı birimler yüzeylememekte fakat Karboniferden Üst Kretaseye kadar yaşlar içeren litolojiler izlenebilmektedir. Bunlardan Karbonifer -Triyas yaş aralığında kalan litolojiler Siyah Aladağ napı içerisinde incelenmiştir.Bu napın üzerine tektonik olarak gelen ve bizim Çobandağı napı olarak isimlendirdiğimiz Jura-Kretase zaman aralığında çökelen litolojiler gelmektedir. Çalışma sahasında Siyah Aladağ napına ait birimlerde iki farklı eksen doğrultusu mevcuttur. Birincil kıvrımlanma olarak adlandırdığımız kuzey-güney eksenli Üst Triyas- Alt Jura zaman aralığında meydana gelmiş kıvrımlar, ikinci kıvrımlanma olarak adlandırdığımız, kuzeydoğu-güneybatı eksenli kıvrımlardır ve Üst Kretase-Paleosen sürecinde gelişmişlerdir. İkinci kıvrımlar ve bölgenin naplı yapı kazanması senkrondur. Çobandağı napıda ikinci kıvrımlanma etkilerini taşımaktadır. Son olarakta günümüzde de etkinliğini sürdüren kuzey-güney doğrultusundaki kompresyonun neticesi olan doğu-batı eksen doğrultusudur. Siyah Aladağ napını oluşturan litostratigrafik sıralanım Alt-Orta Triyas' a kadar sürekli bir sedimantasyonu kanıtlamaktadır. Bu süreç Orta Triyasın sonunda etkin olan tektonizma neticesinde -N-S eksen doğrultulu kıvrımlar gelişmiştir. Çalışma sahasında Üst Triyas yaşlı birimlere rastlanılmamıştır. Üst Kretase sonu vexıı Paleosendeki kompresyon ile bölge kıvrımlanmış, Jura ve Kretase yaşlı birimler Alt- Orta Triyas ve daha yaşlı birimler üzerinde sürüklenmiştir. Jura-Kretase yaşlı birimlerin dekolman şeklinde sürüklendiğini Jura yaşlı birimlerin tabanında sistematik yer alan 5-6m kalınlığındaki breşik zon kanıtlamaktadır. Çalışma sahasında, Aladağlar bölgesindeki naplardan ofiyolitik melanj ile tektonik kontak halinde bulunan Beyaz Aladağ napı, Siyah Aladağ napı üzerine bindirmiştir. Bu bindirme iki nap arasında yer alan ofiyolitik melanj ile belirgindir.
Özet (Çeviri)
xni ABSTRACT The study area, Which is located approximately 16km SE of Sulucaova village in Çamardı (Niğde), rests geologically within the“Siyah Aladağ”nappe. The investigated area is bounded by sinistral Ecemiş fault in the west, ophiolitic melange of the“Beyaz Aladağ”nappe in the south, and the“Siyah Aladağ”nappe in the east and north. Aladağ mountains have series of nappe structure that occured during Upper Cretaceous-Paleocene time interval. These tectonostratigrapfic units are namely from bottom to top Yahyalı, Siyah Aladağ, Minaretepeler, Çataloturan, Beyaz Aladağ, Ophiolitic melange and Aladağ ophiolite nappe. Lithologic units in the Siyah Aladağ nappe have an age range between Devonian-Upper Cretaceous. In the study area, Upper Devonian units do not crop out whereas lithologic units from Carboniferus to Upper Cretaceous can be observed. The rock units ranging in age between Carboniferus and Triassic were investigated as the part of Siyah Aladağ nappe. This thrust sheet are tectonically overlain by Çobandağı nappe that is Jurassic-Cretaceous in age. The rock units belonging to Siyah Aladağ have two distinct fold-axis in the study area. The first one, that occured during Upper Triassic-Lower Jurassic time interval, shows North-South trend. The second one, that occured during Upper Cretaceous-Paleocene time, presents northeast-southwest direction the formation of latter folding and nappe structure in the region were occured at the same time. This folding effects are seen in the Çobandağ nappe. İn the present time E-W folding axis is dominant as a result of N-S compressional regime in the study area. The lithostratigraphy of the Siyah Aladağ clearly show permanent sedimantation until Lower-Middle Triassic. At the end of Middle Triassic, N-S trending fold-axis were developed due to tectonic activity. Upper Triassic units are absent in the study area. Due to compressional tectonism during the end of Upper Cretaceous and Paleocene, First of all Ductile structures were occured and then the Jurassic-Cretaceous units were thrusted over Middle Triassic or older units. The baseXIV of the Jurassic units are characterized by 6-7m thick brechiated zone that is the indication of decollement structure of thrust sheet. Beyaz Aladağ nappe having a tectonic contact with ophiolitic melange thrusted over Siyah Aladağ nappe in the study area, Ophiolitic melange rests between these two nappe structure. Key words : Aladağlar, Tectonic, Çobandağ nappe, Tekneli anticlinorium