Acil serviste entübe edilen hastalarda işlem öncesi bakılan pleth variability index ve vena cava index ölçümlerinin post-entübasyon hipotansiyon ve entübasyona bağlı komplikasyonları öngörmedeki değeri
The value of the pleth variability index and vena cava index measures in preparation of post-intubation hypotension and intubation in patients who were introduced to the emergency service
  1. Tez No: 653642
  2. Yazar: NECMETTİN AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜREDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pleth Variability Index (PVI), acil servis, Vena Cava Index (VCI), Post-entubasyon Hipotansiyon (PEH), Pleth Variability Index (PVI), Emergency Room, Vena Cava Index (VCI), Post-intubation Hypotension (PEH)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Acil serviste entübe edilen hastaların entübasyon öncesinde bakılan Pleth Variability İndeks (PVI) ve Vena Kava İndeks (VCI) değerlerinin post-entübasyon hipotansiyonu öngörmedeki başarısı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel bir kohort çalışma olarak planlanan araştırmada acil serviste Hızlı Seri Entübasyon (HSE) ile entübe edilip Basınç Kontrollü Mekanik Ventilasyona bağlanan hastalara dört farklı HSE prosedürü uygulandı.Entübasyon öncesinde PVI ve VCI değerleri ölçülen hastalarda PVI ve VCI'nin Post-Entubasyon Hipotansiyon (PEH) ve diğer komplikasyonları öngörüp öngöremeyeceği araştırıldı. Bulgular: 79 hasta çalışmaya uygunluk açısından değerlendirildi. 63 hasta çalışmaya dahil edildi. 63 hastanın 57 tanesine PVI bakılabildi. PVI bakılanların 14'ünde (%27) PEH gelişti.1 hasta (%1.6) HSE sırasında arrest oldu. Hastaların 42 si (%66.7) entübasyon sonrası 3 aylık dönemde hayatını kaybetti. PEH gelişen 14 hastanın entübasyon öncesi ortanca PVI değeri 26mmHg, PEH gelişmeyen 43 hastanın entübasyon öncesi ortanca PVI değeri 25mmHg olup her iki grup da PEH öngörülmesi açısından anlamlı değildi (p=0.88). PVI a göre sıvı açığı bulunan 49 hastanın 13'ünde PEH gelişti (p=0.66). Entübasyon öncesi ultrasonografik olarak bakılan VCI sonucu 26 hastada (%41.3) sıvı açığı tespit edildi (p=0.99). PVI ve VCI kollaps yüzdeleri arasında anlamlı korelasyon izlenmedi (p=0.79). Çalışmada 3 ay içinde hayatını kaybeden 42 hastanın entübasyon öncesi ortanca PVI değeri 28.5mmHg; yaşayan hastaların ortanca PVI değeri 21mmHg olup iki grup arasında bu açıdan anlamlı fark saptanmadı(p=0.11). Çalışmada 3 ay içinde hayatını kaybeden 42 hastanın entübasyon öncesi ortanca VCI kollaps yüzdesi %42.8; yaşayan hastaların ortanca VCI kollaps yüzdesi %33.3 olup her iki grup arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0.08) Sonuç: Başka çalışmalarda anlamlı olduğu bilindiği halde, entübasyon öncesi bakılan PVI ve VCI değerleri PEH öngörme konusunda tarafımızca anlamlı bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The success of the PVI and VCI values of the patients intubated in the emergency department before the intubation to predict post-intubation hypotension. Materials and Methods: In the study, which was planned as a prospective, observational cohort study, four different HSE procedures were applied to patients who were intubated with HSE in the emergency room and connected to a Pressure Controlled Mechanical Ventilator. It was investigated whether PVI and VCI measured before intubation could predict PEH and other complications. Results: 79 patients were evaluated for suitability for the study. 63 patients were included in the study. PVI was able to be observed in 57 of 63 patients. 14 of them (27%) developed PEH. 1 patient (1.6%) was arrested during HSE. 42 of the patients (66.7%) died in the 3-month period after intubation. The median PVI before intubation value of 14 patients who developed PEH was 26mmHg, the median PVI value of 43 patients without PEH was 25mmHg (p = 0.88).According to PVI, 13 of 49 patients with fluid deficit developed PEH (p = 0.66). 26 patients (41.3%) had fluid deficit (P = 0.99) after VCI, which was examined ultrasonographically before intubation. There was no significant correlation between PVI and VCI collapse percentages (p = 0.79). The median PVI value before intubation was 28.5mmHg in 42 patients who died within 3 months in the study; The median PVI value of patients living was 21mmHg, and there was no significant difference between the two groups in this respect (p = 0.11). The median percentage of VCI collapse before intubation of 42 patients who died within 3 months in the study was 42.8; The median percentage of VCI collapse was 33.3, and no significant difference was observed between the two groups (p = 0.08). Conclusion: Although it is known to be significant in other studies, PVI and VCI values examined before intubation were not significant in predicting PEH.