Özofagus kanserli hastalarda neoadjuvan tedavinin prognoz ve sağkalıma etkisi
Effect of neoadjuvant therapy on prognosis and survival in patients with esophageal cancer
- Tez No: 653690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CABİR YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Özofagus kanseri, Neoadjuvan KT, Neoadjuvan KRT, Esophageal cancer, Neoadjuvant CT, Neoadjuvant CRT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Özofagus kanseri, hem tanısında hem tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerektiren klinik olarak zor bir hastalıktır. Kapsamlı tedavilere rağmen sağlıkla ilgili yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe neden olur ve günümüzde hala kötü prognozlu bir hastalıktır. Öncelikli tedavi tercihi cerrahidir. Evreleme tekniklerindeki gelişmeler, hasta seçimi, cerrahi sonrası bakım ve cerrahi tecrübe son yıllardaki cerrahi sonrası mortalite ve morbiditenin azalmasının nedenleri arasında sayılabilir. Bunlara ek olarak son yıllarda neoadjuvan tedavilerin sağkalımı artırıcı etkisi dikkat çekmektedir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ocak 2010-Aralık 2019 tarihleri arasında özofagus kanseri nedeniyle opere olan hastalar retrospektif olarak incelendi. Neoadjuvan tedavi sonrası cerrahi uygulanan hastalar ile sadece cerrahi uygulanan hastalar yaş, cinsiyet, histolojik tip, klinik evre kriterleri göz önünde bulundurularak istatistiksel yöntemler ile yüksek hassasiyette bire bir eşleştirildi. Böylece bu iki hasta grubu belirtilen kriterlerin etkisinden arındırılarak neoadjuvan tedavinin genel sağkalım (GS) ve nükssüz sağkalım (NS) üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Eğilim skoru eşleştirmesi öncesi neoadjuvan tedavinin genel sağkalım (GS) ve nükssüz sağkalım (NS) üzerinde anlamlı etkisi gösterilememekle birlikte prognozu etkileyebilecek tedavi ile ilgili özellikler (yaş, cinsiyet, histolojik tip, klinik evre) göz önünde bulundurularak iki grup arasında yapılan birebir eşleştirme sonrası neoadjuvan tedavinin sağkalıma anlamlı katkısı olduğu görüldü. Neoadjuvan tedavi özofagus kanserinin prognozunu olumlu etkilemekte olup hastalar multidisipliner olarak değerlendirilerek tedavi edilmelidir. İlerleyen yıllarda daha fazla sayıda hasta ile yapılacak prospektif çalışmalarda onkolojik tedavi protokolleri ve cerrahi tekniklerin sağkalıma etkileri incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Esophageal cancer is a clinically difficult disease that requires a multidisciplinary approach for both its diagnosis and treatment. It causes a significant decline in health-related quality of life despite extensive treatments and is still a disease with poor prognosis today. The primary treatment choice is surgical approach. Advances in staging techniques, patient selection, postoperative care and surgical experience are among the reasons for the decrease in postoperative mortality and morbidity in recent years. In addition, neoadjuvant therapies have a remarkable positive effect on survival in recent years. Patients who were operated for esophageal cancer between January 2010 and December 2019 at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery were evaluated prospectively. Patients who underwent surgery after neoadjuvant therapy and patients who underwent surgery only were matched with high precision with statistical methods considering age, sex, histological type and clinical stage criteria. Thus, it was aimed to investigate the effect of neoadjuvant therapy on overall survival (OS) and recurrence-free survival (NS) by clearing these two patient groups from the effect of the specified criteria. Although no significant effect of neoadjuvant therapy on overall survival (OS) and recurrence-free survival (NS) was shown before propensity score matching, after one-to-one correspondence was performed between the two patient groups considering the treatment-related characteristics (age, gender, histological type, clinical stage) that may affect the prognosis, neoadjuvant treatment was found to have a significant contribution to survival. Neoadjuvant therapy positively affects the prognosis of esophageal cancer, and patients should be evaluated and treated in a multidisciplinary manner. In future, prospective studies to be held with more patients may evaluate the survival effects of oncological treatment protocols and surgical techniques.