İnşaat proje yönetiminde verimlilik analizleri
Productivity analysis in construction project management
- Tez No: 653691
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje yönetimi, Verimlilik, İşgücü, Planlama, Risk yönetimi, Project management, Productivity, Manpower, Planning, Risk management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ülkemizin“Proje Yönetimi”alanında yeni yeni geliştiği, proje yönetim araçlarına alışma sürecinde olan yöneticilerin ekonomi literatüründe en yaygın ifade ile kısıtlı kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçların karşılanmasının belki de en çok uygulanmaya ihtiyaç duyulduğu alan inşaat projelerinde yapım yönetimidir. Maliyet yönetimi, zaman yönetimi ve performans yönetimi kavramlarının en etkili biçimde kullanılabilmesi projelerin belirlenen hedefler ile başarıya ulaşması ve ülke ekonomisini verimli şekilde kullanabilmek için üç temel anahtar kavramdır. Binlerce iş ağının olduğu ve tamamlanma sürelerin yıllar sürebileceği inşaat projeleri karmaşık yapıda olabilirler. Çoğu uzun dönemli inşaat projelerinde genel eğilim; yapımının tamamlanma süresi yüksek olan tekdüze aktiviteler üzerinedir. İnşaat proje yönetiminde proje verimine doğrudan etkisi bulunan özellikle kritik yol üzerinde bulunan aktivitelerin günlük ve haftalık bazda takibi önem arz etmektedir. Bu ilerlemelerin finansal karşılıklarının önemli miktarlarda olması üretkenlikteki küçük değişimlerin büyük miktarlar olarak yansıması anlamına geldiğinden dolayı verimi etkileyen faktörler, proje yönetiminde büyük öneme sahiptir. Verimlilik analizleri ile ilgili aktiviteler proje başlangıcından önce planlanan, devam eden süreçte projenin yönetimi ve takibi, projenin tamamlanmasından sonra elde edilen tecrübelerin kayıtları ile ilgili üç dönemde toplanan ve tecrübeler ile değerlendirilmektedir. Bu çalışmada proje yönetimi ve verimlilik konularında temel kavramlara, çeşitli istatistiklere yer verilerek ve çalışmasının sonunda yazarın proje başlangıcından itibaren çalışmakta olduğu ve yapımına halen devam edilmekte olan ve bu çalışmada uygulama projesi olarak seçilen bir inşaat projesindeki verilerin yorumlanması ile sayısal değerler üzerinden vaka analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time“Project Management”is rather a recent application in Turkey and project managers are in adaptation term to get used to management tools, construction management is the field that needs to be applied in the large scaled construction projects and in the economy literature best known as 'unlimited wants-limited resources' is the most productive use of cost management, calendar management and scope management are the three main keys to achieve success of project objectives and utilizing the national reserves effectively. The construction projects that are including thousands of activity networks which will take years to complete might have complex structures. Usually inert activities that will take long time to finish is the general trend of the most long-term construction projects. Keep tracking activities daily and weekly that has a direct effect on project productivity which is on the critical path has importance at project management. Small changes in productivity has major impact about finance, since these progresses means therefore factors that affecting the productivities are very important in the project management. Activities related to productivity analyzes evaluated with the information and experiences that collected during three periods which is before the start of the project, ongoing process with the management and follow-up of the project and after the completion of the project. In this study, fundamental concepts of project management and productivity areas will be covered and data's that are collected from the currently ongoing construction project and chosen as a research project in this study which is the writer working from the beginning to present will be analyzed and interpreted in the end of the thesis.