Kömür sıvılaştırma koşullarında benzotiyofen ve dibenzotiyofenin desülfürizasyonunun incelenmesi
Desulfurization of benzothiophene and dibenzothiophene under coal liquefaction conditions
- Tez No: 65380
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrodesülfürizasyon, Dibenzotiyofen, Hydrodesulfurization, Dibenzothiophene II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KOMUR SIVILAŞTIRMA KOŞULLARINDA BENZOTİYOFEN ve DİBENZOTİYOFENİN DESÜLFÜRİZASYONUNUN İNCELENMESİ OMERGUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Oktay ERBATUR Yıl:...1997.., Sayfa:.M.Jüri :.3k£:...â&....mi'AU^...Û.\/:Jr' Dibenzotiyofen'in hidrodesülfürizasyonu inert bir çözücü olan n-hekzadekan içinde ve MoS3'ün varlığında incelendi. MoS3'ün proses koşullarında ön işlemden geçirilmesinin ve çeşitli kömür türevi model bileşiklerin eklenmesinin etkileri araştırıldı. En önemli iki gözlem fenol veya 1-naftol'ün varlığında veya M0S3 proses koşullarında ön işlemden geçirildikten sonra kullanıldığında dibenzotiyofenin desülfürizasy onunun %100'e çıkmasıdır. Bu değer, sadece dibenzotiyofeni doğrudan M0S3 ile hidrojen basıncı altında işlemden geçirilmesi halinde %65 dolaylarındadır. Diğer taraftan, bazı diğer kömür türevli model bileşiklerin eklenmesi ise, dibenzotiyofenin desülfürizasy onuna olumsuz etki yaptı. Bu açıdan en fazla etki, desülfürizasy onun %18 değerine düşmesine yol açan piridin eklenmesi ile gözlendi. 4-nitrofenol, 2,6-di-t-bütilfenol, tetralin, dekalin, etilbenzen ve 9,10-dihidrofenantren gibi bileşiklerin eklenmesi ise oldukça az negatif etki gösterdi. Bu eklenen maddelerin hidrojene olmuş ürün bileşimlerine de etki ettiği gözlendi. Su, 1-naftol, 4-nitrofenol ve 2,6,di-t-bütilfenol çok az olumlu etki gösterirken 9,10- dihidrofenantren, tetralin, piridin ve etilbenzen ise kısmen olumsuz etki gösterdiler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS DESULFURIZATION OF BENZOTHİOPHENE AND DİBENZOTHİOPHENE UNDER COAL LIQUEFACTION CONDITIONS OMERGUL ÇUKUROVA UNIVERSITY SCIENCE INSTITUE CHEMISTRY DEPARTMANT ADVÎSER : Prof.Dr. Oktay ERBATUR Yıl:...1997.., Sayfa: JiJuri : j3»f.:A~,...MticXty..£.K&W- Hydrodesulfurization of dibenzothiophene in an inert solvent, n-hexadecane, in the presence of M0S3 has been investigated. The effect of pre-treatment of M0S3 and the presence of various coal-derived model compounds on the desulfurization of dibenzothiophene have also been investigated. The most important two observations regarding the desulfurization of dibenzothiophene were the effects of the presence of phenol and 1-naphtol and the effect of the pretreatment of MoSsat the same processing conditions. In both cases the desulfurization yields increased to almost 100% while the yield without these operations was around 65%. On the other hand, the addition of some other model compounds more or less contributed to the retardation of dibenzothiophene desulphurization. Pridin had the most detrimental impact by decreasing the desulfurization yield around 18% whereas additon of 4-nitrophenol, 2,6-di-t-butylphenol, tetralin, decalin, ethyl benzene and 9,10- dihydrophenanthrene had rriinimal effects. The composition of hydrogenated products were also effected by the addion of these coal-derived model compounds. Water, 1-naphtol, 4- nitrophenol, 2,6-di-t-butylphenol had moderate positive impact on the hydrogenation reactions whereas 9,10-dihydrophenanthrene, tetralin, piridin and ethyl benzen had slightly detrimental effects.