Betonarme demirinin korozyonuna karşı katodik yönetiminin geliştirilmesi
Improvement of cathodic method inhibit concrete iron corrosion
  1. Tez No: 65381
  2. Yazar: AYŞE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: beton, korozyon, katodik koruma, difüzyon, klorür etkisi, concrete, corrosion, cathodic protection, diffusion, chloride effect
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
IX ÖZ Bu çalışmada, çevresel etkilerle veya beton karma suyu yoluyla beton yapısına giren CI- iyonlarının betonarme demirine etkileri araştırılmıştır. Değişik derişimlerde klorür iyonu içeren elektrolitlerin karma suyu ya/ya da temas suyu olarak kullanıldığı koşullarda hazırlanan betonarme örneklerinin akım- potansiyel değişimleri, katodik (-700 mV) ve anodik (+700 mV) potansiyel uygulandığında 5 saat içerisindeki [CI“], pH ve elektriksel iletkenlikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; klorür iyonlarının betonarme demirine korozif etki yaptığı, artan klorür iyonları derişimine bağlı olarak anodik alanda (+700 mV) betonarme demirinin daha hızlı çözünerek çözeltiye geçtiği belirlenmiştir. -700 mV ve +700 mV'da beton içerisine ve temas suyuna CI”iyonlarının difüzlenmesinde belirli bir düzenlilik saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of CI“ which inserted in concrete structure by environmental effects and mixture water on concrete iron were investigated. Current-potential changes of concrete samples which were prepared using electrolyte as mixture and/or surface water containing various CI- concentration were measured. The conductivity, I CI”I and pH were determinated in case cathodic (-700 mV) and anodic (+700 mV) potentials applied to the cell for five hours. According to the investigation results, chloride ions cause to corrosion on concrete iron. A rapid increase of solubility of concrete iron is observed depending on increasing of CI“ concentration at anodic region (+700 mV). A regular diffusion of CI”into the concrete and the surface water has not been determined at -700 and +700 mV potentials applied to the cell.