Prematüre bebeği olan annelerin bebeklerin nörolojik gelişimi, epilepsi ve serebral palsi hakkındaki bilgi düzeyleri
Levels of knowledge about the neurological development of infants, epilepsy and cerebral palsy of mothers with premature infants
  1. Tez No: 653819
  2. Yazar: ABDULAZİZ KUREYŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜN SÖNMEZGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, prematürite, nörolojik bulgular, bilgi düzeyi, Newborn, prematurity, neurological findings, level of findings
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Son menstrüal periyodun ilk gününden itibaren geçen 37. haftadan önce herhangi bir nedenle canlı doğan yenidoğanlar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından prematür olarak tanımlanmıştır. Prematüre doğum yapmış annelerin doğum sonrası hayatları olumlu, olumsuz yönde değişmektedir. Bunun yanında bu hastalarda nörobilişsel işlevlerdeki bozukluklar ve davranışsal sorunların özellikle de doğum haftası küçüldükçe arttığı bilinmekte ve bunlarla ilgili farkındalık her geçen gün artmaktadır. Literatürde prematüre bebekler ilgili çok çalışma olmasına annelerin kaygıları ve bilgi düzeyleri ile ilgili kısıtlı çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, ≤37. gebelik haftasında doğan bebeklerin anneleri ile görüşülerek annelerin kaygıları ve nörolojik komplikasyonlar hakkındaki bilgi düzeylerini öğrenmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma için Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında yatırılarak takip ve tedavi edilen veya yenidoğan polikliniğinde izlenen ≤37 gebelik haftası olan ve çalışma kriterlerini karşılayan tüm bebeklerin anneleri çalışmaya dahil edildi. Anne, bebeklerin demografik verileri ve yenidoğan dönemine ait bilgiler ayrıntılı olarak kaydedildi. Anneler yaş, eğitim, yaşadığı sosyal çevre ve çalışma durumuna göre gruplandırıldı. Çalışmamızda annelerle birebir görüşülerek anket düzenlendi. Anket öncesi bebeklerin ayrıntılı nörolojik muayenesi yapıldı ve anket sonrası ailelere çocukların gelişimi ve prematüre bebeklerin nörolojik hastalıklar hakkında bilgi verildi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 102 prematüre bebeğe sahip anneler dahil edildi. Çalışmadaki annelerin ortalama yaşı 29.71±6, çocuk sayısı 2.13±1, doğum haftası 33,1±2.58 haftaydı. Annelerin 51(%50,0)'inin serebral palsi hakkında hiç bilgisinin olmadığı, sadece 23(%22,5)'ünün bilgiyi doktordan aldığı görüldü. 1 yaşından önce el tercihinin olmayacağını 21(%20,5) anne biliyordu. Annelerin çoğunluğu erken doğan bebeklerde işitme ve görme problemlerinin daha sık olduğunu biliyordu. Epilepsi hakkında bilginiz var mı sorusuna annelerin 12(%11,7)'si evet, 63(%61,7)'si biraz ve 27(%26,4)'si hayır cevabını vermiştir. Bilgiyi doktordan alan anne sayısının ise 26(%25,4) olduğu görüldü. Bulgular annelerin prematürite oranı arttıkça gelişim basamaklarının daha ileri aylarda kazanılacağını düşünmekteydi. Annelerin kaygılarının bebeğin doğum haftası düştükçe attığı ve PM'ye bağlı sağlık sorunları olanlarda daha fazla olduğu görüldü. Sonuç: Prematüre bebekleri olan annelerin ilk bir yaş süresince bu bebeklerin yeni şeyler öğrenme, görme ve bilişsel fonksiyonların gelişimi gibi nörogelişimsel basamaklar yönünden kaygılı olduğu görüldü. Nörolojik bulgular hakkında bilgi sahibi olan anne sayısı ve bilgiyi doktordan öğrenme oranı oldukça düşüktü. Bebeklerin bir yaşından önce el tercihinin olmayacağını annelerin çoğunluğu bilmemekteydi. Epilepsi hakkında yeterli bilgi sahibi olan anne sayısı ve kendini nöbet geçiren birine müdahale etmeyi yeterli görme oranı oldukça düşüktür. Doğum haftası daha düşük olan anneler bebeklerinin gelişim basamaklarını daha geç kazanacağını düşünmekteydi. Prematüre bebeğe sahip annelerin, genel olarak kaygı düzeyinin yüksek olması, nörolojik komplikasyonlar hakkında bilgisinin yetersizliği ve bilgiyi sağlık çalışanlarından edinme oranının düşük olması ile ilişkili görünmektedir. Bu amaçla prematüre bebeği olan annelerin erken doğuma bağlı gelişecek nörolojik bulgular hakkında sağlık çalışanı tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bilgilendirme bebeğin düzenli kontrole getirilmesi ve nörolojik komplikasyonların erken tespiti için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preterm is defined as babies born alive before gestational week 37 from first day of menstruation by World Health Organization (WHO). The life is changed positively and negatively for a mother giving preterm birth. In addition, it is known that neurocognitive dysfunction and behavioral problems are increased by earlier gestational weeks and there is an increasing awareness regarding such problems. Although there are many studies on premature infants in the literature, there is a scarcity in studies about concerns and level of knowledge in mothers. In this study, we aimed to determine concerns and level of knowledge about neurological complications in mothers of infants born at ≤gestational week 37 by interviewing mothers. Method: The study included all mothers of infants with gestational age ≤37 weeks fulfilling inclusion crtieria who were admitted to neonatal intensive care unit of Pediatric Department of Gaziosmanpaşa University, Medicine School or followed at neonatal outpatient clinic between January, 2018 and December, 2018. In all infants and mothers, data regarding demographic characteristics and neonatal period were recorded in detailed manner. The mothers were stratified according to age, education, social environment and employment status. A survey was completed by mothers via face-to-face interview. A detailed neurological examination was performed in all infants before survey and counseling regarding development and neurological disorders of preterm infants were provided to parents after survey. Results: The study included mothers of 102 preterm infant. Mean maternal age was 29.71±6.00 years while mean gestational age at birth was 33.1±2.58 weeks. Mean number of child was 2.13±1.00 among mothers. It was found that 51 mothers (50.0%) had no information about cerebral palsy while only 23 mothers (22.5%) were informed by a clinician. Again, 21 mothers (20.5%) had knowledge that there would be no dominant hand choice before one year of age. Majority of mothers had knowledge that visual and auditory problems are more common in preterm infants. The question“ Do you have any information about epilepsy”was responded as“yes”by 12 mothers (11.7%) whereas“little”by 63 mothers (61.7%) and“no”by 27 mothers (25.4%). Our findings suggest that mothers are thinking that developmental milestones will be gained in further months by increasing severity of prematurity. It was also seen that the concerns of mothers are increased by decreasing gestational week at birth while concerns are higher in mothers of infants with prematurity-related health problems. Conclusion: It was seen that mothers with preterm infant have concerns about developmental milestones such as learning, visual functions and cognitive functions of the infants during first year of age. The number of mothers having knowledge about neurological findings and rate of learning such information from a clinician were fairly low. Majority of mothers did not know that infants would not have hand preference before one year of age. Again, number of mothers having sufficient knowledge about epilepsy and number of mothers thinking that she have sufficient ability to intervene a person with seizure were also fairly low. The mothers with lower gestational age at birth thought that their infants will gain development milestones in a delayed manner. The higher level of overall anxiety seems to be related with insufficient level of knowledge about neurological complications and lower rates of learning such information from a healthcare professional. Thus, we think that healthcare professional should provide detailed information to mothers with preterm infants about potential neurological findings that may develop due to preterm birth. This counseling is important to establish regular control visits for infant and for early detection of neurological complications.