Esenyurt Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü personelinin mükemmeliyetçilik, esenlik ve örgütsel yalnızlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of perfectionism, well-being and organizational loneliness levels in Esenyurt Municipality Directorate of Youth and Sports Services staff
  1. Tez No: 653826
  2. Yazar: ALİ KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor hizmeti, mükemmeliyetçilik, esenlik, örgütsel yalnızlık, Sport service, perfectionism, well-being, organizational loneliness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Esenyurt Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan antrenörlerin, tesis sorumlularının ve danışma personelinin mükemmeliyetçilik, esenlik ve örgütsel yalnızlık düzeylerinin incelenmesi amacı ile hazırlanmıştır. Çalışmanın diğer amacı ise mükemmeliyetçilik, esenlik ve örgütsel yalnızlık düzeylerinin, yaş, cinsiyet, eğitim ve çalışma yılı bakımından değişiklik gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmamızda veri toplama yöntemi olarak anket tekniği uygulanarak çalışma, gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Esenyurt Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde çalışmakta olan 270 personel evreni basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 162 kişi örneklemi oluşturmaktadır. Katılımcılara kişisel bilgi formunun yanı sıra 1991 yılında Hewitt ve Flett tarafından geliştirilen, Oral (1999) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılan 'Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği', Adams ve arkadaşları (1997) tarafından geliştirilen, Memnun (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanıp geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan 'Algılanan Esenlik Ölçeği' ve Wright, Burt ve Strongman (2006) tarafından geliştirilen, Doğan, Çetin ve Sungur (2009) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği yapılan 'İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği' uygulanmıştır. Çalışmanın analizleri SPSS 25.0 paket programına girilmiş ve gerçekleşen Kolmogorov-Smirnov normallik testinden sonra verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Ölçeklerin genelinin ve alt boyutlarının güvenirlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla güvenirlik analizi yapılmış ve“Chronbach Alfa Katsayısı”elde edilmiştir. İstatistiksel analiz olarak araştırma grubuna Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Korealasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma grubundan elde edilen bulgulara göre, spor hizmet sektörü personelinde mükemmeliyetçilik seviyesi yüksek olan bireylerin aynı paralellikte esenlik algılarının da yüksek olduğu, mükemmeliyetçiliğin artması ile beraber örgütsel yaşamda yalnızlığın azaldığı ve bireyin sahip olduğu esenlik ve psikolojik iyi oluş hali sayesinde örgütsel yalnızlık durumunu minimize ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at examining the levels of perfectionism, well-being and organizational loneliness of coaches, facility supervisors, and counseling staff who work within Esenyurt Municipality Directorate for Youth and Sports Services. Another aim of the study is to investigate whether the levels of perfectionism, well-being and organizational loneliness vary in terms of marital status, age, gender, education and working years. In our research, the survey technique was used as a data collection method and the study was carried out on a voluntary basis. In the research, 270 personnel working within the Esenyurt Municipality Directorate for Youth and Sports Services constitute the universe, 162 people determined by simple random sampling method constitute the sample of the study. In addition to the personal information form,“Multidimensional Perfectionism Scale”developed by Hewitt and Flett in 1991 and validated and reliable by Oral (1999), and“Perceived Well-Being Scale”developed by Adams et al. (1997) and adapted to Turkish by Memnun (2006) and whose validity and reliability study was conducted and ''Loneliness Scale in Business Life', developed by Wright, Burt and Strongman (2006) and validated and reliable by Doğan, Çetin, and Sungur (2009) were applied to the participants. The analysis of the study were entered into the SPSS 25.0 package program and it was determined that the data did not show normal distribution after the Kolmogorov-Smirnov normality test. Reliability analysis was conducted to determine the reliability levels of the scales and their sub-dimensions and the“Cronbach Alpha Coefficient”was obtained. Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Correlation analysis was applied to the research group as statistical analysis. According to the findings obtained from the research group, it has been determined that individuals with a high level of perfectionism also have high perception of well-being in the same parallel, and loneliness in organizational life decreases with the increase in perfectionism and the well-being and psychological soundness of the individual minimize the state of organizational loneliness.