Berke Han'ın ölümüne kadar Altın Orda- Suriye ve Mısır ile ilişkiler (1227-1266)
Relations with Golden There- Syria and Egypt up to the death of Berke Han (1227-1266)
- Tez No: 653851
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cengiz Han, Hülâgû, Berke Han, Sultan Baybars, Abbasi Halifeliği, Altın Orda Hanlığı, Memlükler, Genghis Khan, Hulagu, Berke Han, Sultan Baybars, Abbasid Caliphate, Golden Horde Khanate, Mamluks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Cengiz Han Uzak Doğu ülkelerini kontrol altına aldıktan sonra Batı komşusu Harezmşah devleti ile mücadele etmişti. Cengiz Han'ın yapmış olduğu batı seferinde ilk kez Moğollarla Abbasi Halifeliği karşı karşıya gelmiş, ancak burada büyük bir savaş olmamıştı. Ögedey ve Güyük dönemlerinde de Abbasi Halifeliğine karşı ufak yağma seferleri düzenlenmiş ancak asıl Halifeliğin sonunu getiren seferi Hülâgû düzenlemişti. Hülâgû, Bağdat'ı aldıktan sonra ileri harekâtına devam etmiş ancak durdurulması Sultan Kutuz ve Baybars komutasındaki Memlük ordusu tarafından olmuştu. Aynicâlût savaşından sonra Memlük tahtına geçen Baybars, Hülâgû komutasındaki İlhanlı ordusunu yenen Altın Orda Hanı Berke Han ile ortak düşmanlarına karşı ortak hareket etmeyi teklif etmiş ve bu yüzden Berke-Baybars ittifakı kurulmuştu. Bu şekilde İlhanlı Hanları Hülâgû ve Abaka, bu iki devletle aynı anda savaşamadığından batıya ilerlemesi durmuştu. Bu ittifak ve dostluk ilişkisi Berke Han'ın ölümünden sonra Memlük Sultanı Baybars tarafından devam ettirilmeye çalışılmış ve yeni Altın Orda Hanı Mengü Timur ile dostane ilişkiler için mektuplaşıldı. Altın Orda ile Memlük hükümdarları arasında kurulan bu ilişki siyasi ilişkinin yanında ticari faaliyetlerde devam etmiş ve bu şekilde Memlük devletinin temelini oluşturan Kıpçak kökenli köleler Mısır'a gönderilmişti.
Özet (Çeviri)
After Genghis Khan took control of the Far Eastern countries, she struggled with her western neighbor, Khwarezm Shah state. For the first time in the western expedition by Genghis Khan, Mongols and Abbasid caliphate faced for the first time, but there was no great war here. During the periods of Ögedey and Güyük, little looting expedition were organized against Abbasid caliphate, but Hülâğû organized the expedition that brought the end of the main caliphate. Hülâğû continued its forward operation after taking Baghdad, but it was stopped by the Mamluk army under the command of Sultan Kutuz and Baybars. After the battle of Ayn Calud, Baybars, who came to throne to the Mameluk throne, offered to act concurringly with his common enemies with the Golden Orda Khan Berke Han, who defeated the İlhanlı army under the command of Hülâğû, and therefore the Berke-Baybars alliance was established. In this way, İlhanlı Hanları Hülâgû and Abaka stopped moving west because they could not fight these two states at the same time. After the death of Berke Han, this alliance and friendship relationship was tried to be continued by the Mamluk Sultan Baybars and a letter was signed with the new Golden Orda Inn Mengü Timur for friendly relations. This relationship, established between Altın Orda and the Mameluk rulers, continued in commercial activities as well as political relations, and in this way, the slaves of Kipchak origin, which form the basis of the Mamluk state, were sent to Egypt.