Altın Orda Devleti'nin siyasi tarihi(1241-1502)
The political History of the Golden Horse (1241-1502)
  1. Tez No: 397632
  2. Yazar: KADRİ KARDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Orda, Deşt-i Kıpçak, Fetret Dönemi, Toktamış, Timur, Moskova Knezliği, Kırım Hanlığı, Golden Horde, Step of Kıpcak, İnterregnum Period, Toktamış, Timur, Grand Duchy of Moscow, the Crimean Khanate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Cengiz Han, 1206 yılında Moğol hanı ilan edilmiş ve kendisine Cengiz unvanı verilmişti. Cengiz Han'ın“Cihan Hâkimiyeti”düşüncesi vardı. Altın Orda Devleti, Cengiz Han ve oğullarının fethettiği yerlerden olan Deşt-i Kıpçak, Kırım, İdil ve Kuzey Kafkaslar'da kurulmuştur. Altın Orda Devleti, yaklaşık üç asır boyunca (1223-1502) yaşamıştır. Rus knezliklerini hâkimiyeti altına almış ve Rus Knezlikleri 250 yıl Altın Orda'ya bağlı olmuşlardı. İlhanlılarla mücadele eden bir diğer Altın Orda Hanı Özbek Han'dır (1313-1341). Özbek Han döneminde Rus Knezlikleri de güçlenmeye başlamış ve daha sonradan Altın Orda için başlayan İkinci Fetret Devrinde Mamay Mirza'yı Kolikovo Savaşı'nda yenmişlerdi. Fetret Devrine son veren Toktamış Rusları bastırmayı başarsa da daha sonra Azerbaycan için Timurla savaşa girişmiştir. Ancak, Toktamış savaşı kaybedip Litvanya'ya sığınmıştı. Altın Orda Devleti Toktamış'tan sonra toparlanamamış ve Said Ahmed Han'ın Moskova Knezliğine yenilmesiyle Rusya kurulmuştu. Altın Orda Devleti, 1502 yılında Kırım hanı Mengli Giray tarafından yıkılmıştır. Altın Orda Devleti konumu itibariyle Türk tarihi açısından önemlidir. Çünkü Rus Knezliklerini 250 yıl hâkimiyet altında tutmuş ve bu süre içerisinde Rusların Güney'e inmelerini engellemişlrdir. Nitekim Altın Orda Devleti yıkıldıktan Ruslar güneye inmeye başlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Timucin was teclared the Mongol Khan he was given the title of Cengiz in 1206. Timucin wanted to have the world. The Golden Horde Empire was founded in Step of Kıpcak, İdil and Nort Caucasia. The Golden Horde Empire lived approxsimatelly three centuries (1223-1502). The Golden Horde Empire Khan, Uzbek Khan fought well with Ilkhanats (1313-1341). The Grand Duchy of Russian also began to strengthen during the Uzbek Khan and after starting in the second period of gap there for gold were defeated in the Kolikovo war. Tokhtamysh has ended the interregnum period after he fought the Timur for Azerbaijan. And than he lost the battle and fled to Lithuania. After Tokhtamysh has broken The Golden Horde Empire, Russia was founded. The Golden Horde Empire fell by Crimean Khan Menli Giray in 1502. The Golden Horde Empire is an important state due to the location. Because The Grand Duchy of Russianruled 200 years. And Russians prevented from going South. But after the collapse of the Golden Horde Empire again Russians began to descend southward.