Dizili engeller etrafındaki akışın araştırılması
The Investigation of flow around squence ribs
- Tez No: 65388
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminar akış, kanal, engel, basınç kaybı, Laminar flow, channel, ribs, pressure loss
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
VI ÖZ Bu çalışmada, engeller yerleştirilmiş kanalda akış karakteristikleri sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Navier-Stokes denklemleri çözülerek üst duvara engeller yerleştirilmiş akışın, hız dağılımları, basınç dağılımları ve akım çizgileri hesaplanmıştır. Navier-Stokes ve süreklilik denklemleri; sıkıştırılamaz, viskoz daimi ve laminar akış için kartezyen koordinatlarda yazılmıştır. Bu denklemler, akım ve girdap fonksiyonları cinsinden yazılarak boyutsuz hale getirilmiştir. Elde edilen diferansiyel denklemler, sonlu farklar yöntemlerinden“Upwind Implicit”metoduyla çözülmüştür. Ayrıca bu çalışmada kullanılan test çemberinin tasarımı ve konstrüksiyonu yapılmıştır. Benzer geometriler dikkate alınarak türbülanslı akış için alt ve üst duvara engeller yerleştirilmiş kanal boyunca cidar statik basınç dağılımları belirtilen kesitlerde hız dağılımları ve basınç katsayısı deneysel olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this study, flow characteristics in channels have been investigated numerically and experimentally in the case of attached ribs to walls. Navier-Stokes equations have been solved in order to obtain velocity distributions, pressure distributions and stream lines for ribs attached to the top wall of the channel. Navier-Stokes and continuity equations have been written in Cartesian coordinates for a Newtonian, non-compressible fluid having constant viscosity. These equations have been solved in terms of stream and vorticity functions and converted into dimensionless form. Differential equations obtained have been solved numerically by using the“Upwind Implicit”method with uniform intervals. In addition, a test chamber used in this study has been designed and constructed. Having a similar geometric shape, wall static pressure distribution along the channel, velocity distributions at cross sections, and pressure coefficients due to ribs attached to both top and bottom walls have been investigated experimentally for turbulent flow.