Termal enerji depolama sistemleri: Soğuk su depolama sistemlerinin tasarım esasları ve uygulamaları
Thermal energy storage systems: Design fundamentals and application of chilled water storage systems
- Tez No: 65389
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thermal Energy Storage, Chilled Water Storage, Operational Strategies, Design Applications, Adana Center Mosque Chilled Water Storage System
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
n OZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TERMAL ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ Soğuk Su Depolama Sistemlerinin Tasarım Esasları ve Uygulamaları BÜLENT BOZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ing.Tuncay YILMAZ Sene : 1997, Sayfa : 174 Jury : Prof.Dr.Ing Tuncay YILMAZ Prof.DrBeşir ŞAHİN Yd.Doç.Dr Orhan BÜYÜKALACA Bu çalışmada Termal Enerji Depolama sistemlerinin temel prensipleri ile temel tasarım esasları ele alınmış ve depolama teknolojileri kendi aralarında kıyaslanmıştır.Bu teknolojiler içinde soğutulmuş su depolama sistemi, kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilmeleri sebebi ile, daha ayrıntılı olarak incelenmiş ve Adana Merkez Cami için uygulaması yapılmıştır.Her ne kadar tasarım prosedürü adım adım verilmemiş ise de, bu çalışmada termal depolama kullanıcıları ve tasarımcıları için kılavuz niteliğinde teknik bilgi sunulmuştur.Termal depolama sistemlerinin temel özelliği; soğutma yükünün yoğun olduğu saatlerde artan elektrik sarfiyatını,yükün düşük olduğu saatlerde depolanan soğutma enerjisini kullanarak azaltmasıdır.Bu özellik elektrik enerjisi üreten tesisler için, iyi anlaşıldığı takdirde, büyük avantajlar getirmektedir.Bunun ötesinde termal depolama sistemlerinin enerjinin korunumu ve çevresel faktörler bakımından getirdiği artılar da gözden kaçırılmamalıdır. Anahtar Kelimeler : Termal Enerji Depolama, Soğutulmuş Su Depolama, İşletim Stratejileri, Tasarım Uygulamaları, Adana Merkez Cami Soğuk Su Depolama Sistemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THERMAL ENERGY STORAGE SYSTEMS Design Fundamentals and Applications of Chilled Water Storage Systems BÜLENT BOZDEMIR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.lng.Tuncay YILMAZ Year: 1997, Pages: 174 Jury : Prof.Dr.lng Tuncay YILMAZ Prof. Dr Besir SAHIN Yd.Doç.Dr Orhan BUYÜKALACA This work discusses cool storage fundamentals, compares cool storage technologies, and describes a rational procedure for designing cool storage systems. Chilled water storage systems are given a special emphasis since it dominates the majority of the cool storage market and a design application-Adana Center Mosque chilled water storage system-is presented While design procedure is not explained on a step by step basis, this work provides guidance and technical information to owners and designers of cool storage systems. Beyond the load shifting characteristic which must be well recognized by electric utilities, chilled water storage systems offer energy conservation and efficiency potentials for cooling plants.