Selanikli Edhem İsmail'in 'Çocuklara Mektup Numunelerim' adlı eseri üzerine bir inceleme
An examination on the work named Çocuklara Mektup Numunelerim by Selanikli Edhem İsmail
- Tez No: 653887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ İHSAN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Selanikli Edhem İsmail, Epistolary in Turkish Literature, Child, Letter, Morality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Mektup, yazının icadı ile beraber insanoğlunun hayatına girmiş ve haberleşme aracı olarak kullanılmıştır. Ancak zamanla kullanılış amacında değişim göstermiştir. Böylece sadece haberleşme aracı olmaktan çıkmış, bir edebi tür olarak insan hayatındaki yerini sağlamlaştırmıştır. İnceleme konumuz olan Çocuklara Mektup Numunelerim adlı eser de mektup türüyle yazılan onlarca eserden bir tanesidir. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk olarak mektup türünün tarihi gelişimi, mektup üslûbuyla kaleme alınan eserler, çocuk edebiyatında mektup türünün önemi ve bu konuda yapılan araştırmaları sunmaktadır. Akabinde mevcut eserde bulunan mektuplardaki ahlâki ilkeleri incelemektedir. Bu sırada tarih boyunca birçok esere konu olan ahlâki ilkelerin değerler eğitimindeki önemine vurgu yapılmaktadır. Esere değer katan en önemli unsurların başında da içeriğinin geldiği muhakkaktır. Eserde yer alan mektuplar dil ve üslûp açısından ele alınmıştır. Birinci ve ikinci bölümün çalışmalarında özellikle çocukların ihtiyaç ve seviyeleri göz önüne alınmıştır. Son olarak tez konumuz olan Çocuklara Mektup Numunelerim eserinin latinize edilmiş hali ile aslından birkaç örnek mektup bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler Çocuk, Ahlak, Mektup, Selanikli Edhem İsmail, Türk Edebiyatında Mektup
Özet (Çeviri)
The letter came into the life of humans with the invention of writing and it was used as a communication tool. However, its area of usage has changed in the course of time. Hereby, it is no longer just a communication tool, moreover it has secured its position as a literary genre in humans life. The work that we examine, named Çocuklara Mektup Numunelerim, is one of the dozens of letter that is knows as epistolary in which writers use letters and they tell their stories or deliver messages through a series of letters. This study consists of introduction and three other parts. First of all, it represents the historicol development of the epistolary, and the Works written in the form of epistolary, then the significance of the epistolary in children's literatüre and then the surveys made about this topic. Subsequently, it the mentioned work. Meanwhite, the significance of morel values which has subjected to a lot of Works during the history in the valuer education is the most important element that enriches the work. The epistles in the work aare handled in terms of language and style. In the studies of first and second parts, especially the necessities and grades of children are taken into consideration. In conclusion, this study includes the transcriptional form of Çocuklara Mektup Numunelerim which is our thesis subject and some of the samples of epistle from the original work.