Hipertansiyon ile komplike olmuş gebelerde serum nöropeptid-FF ve catestatin düzeylerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve etyopatogenezdeki rollerinin araştırılması
Comparative evaluation of serum neuropeptide-ff and catestatin levels in pregnants complicated with hypertension and investigation of their role in etiopathogenesis
- Tez No: 653909
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK MÜMTAZ KOYUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Nöropeptid-FF, Catestatin, Hipertansif Hastalıklar, Preeclampsia, Neuropeptide-FF, Catestatin, Hypertensive Diseases
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda hipertansif ve normotansif gebe kadınların serumlarındaki Nöropeptid-FF ve Catestatin düzeylerini kendi aralarında karşılaştırarak gebeliğin hipertansif hastalıklarındaki olası değişimlerini saptamayı ve gebeliğin hipertansif hastalıklarındaki olası yerini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmanın hipotezlerini test etmek ve değişkenler arası ilişkiyi incelemek için nicel analiz yöntemi kullandık. Neuropeptide FF ve Catestatin düzeyleri Enzim Linked Immunoassay (ELISA) yöntemiyle analiz edildi. Hasta ve kontrol gruplarının Nöropeptid-FF ve Catestatin değerleri Mann-Whitney ve Ki-kare(Chi-Square) testi ile analiz edildi. Analiz için SPSS programın 21. versiyonu kullanıldı. Örneklem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Gebe polikliniğine başvuran 19 ile 42 yaş arasındaki, 39 adet sağlıklı ve 39 adet hipertansiyon ile komplike toplam 78 gebe kadın çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük bir Catestatin değeri saptandı ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,000). Hasta grubunda Catestatin değeri 31,61±12,54; kontrol grubunda bu değer 48,46±22,45 olarak bulundu ve istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Sonuç: Araştırmamızın analiz sonuçlarına göre, Catestatin için hasta grubu ile kontrol grubu arasında %5 önem seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu. Nöropeptid-FF için hasta ve kontrol grubuna göre daha düşük bir değeri bulunmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim(s): In our study, we aimed to compare the levels of Neuropeptide-FF and Catestatin in the sera of hypertensive and normotensive pregnant women, and to determine the possible changes in hypertensive diseases of pregnancy and to examine the possible place of pregnancy in hypertensive diseases. Method: We used quantitative analysis method to test the hypotheses of the research and examine the relationship between variables. Neuropeptide FF and Catestatin levels were analyzed by Enzyme Linked Immunoassay (ELISA) method. Neuropeptide-FF and Catestatin values of patient and control groups were analyzed with Mann-Whitney and Chi-square tests. SPSS version 21 was used for analysis. Sample: 78 patients, who enrolled in the patient information management system, were the sample of our study. The research was performed in Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology on 78 pregnant women between 19 and 42 years of age, with the permission of the ethics committee. 39 healthy pregnant women and 39 women complicated with hypertension were included in the study. Findings: A higher Catestatin value was determined in the patient group compared to the control group, and this difference was statistically significant(p = 0.000). Catestatin value in the patient group was 31.61 ± 12.54; and value in the control group was 48.46 ± 22.45 and the relation was statistically found significant (p 0.05). Results: According to the analysis results of our study, a statistically significant difference was found for Catestatin at the 5% significance level between the patient group and the control group. Although there was a low value for Neuropeptide-FF compared to the patient and control groups, this difference was not statistically found significant.