Düziçi (meslek yüksek okulu), Osmaniye merkez (Karacaoğlan yerleşkesi) ve Erzin bölgesi zeytinyağlarının kalitesinin incelenmesi
Investigation of the quality of olive oils in Düziçi (vocational school), Osmaniye center (Karacaoğlan campus) and Erzin region
- Tez No: 653943
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖZTÜRK, DOÇ. DR. TAHSİN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenol, Osmaniye, Yağ asidi, Radyoaktivite, Phenol, Osmaniye, Fatty acid, Radioactivity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Osmaniye Merkez ve Düziçi ilçelerinde yetiştirilen Gemlik türü ile Hatay Erzin'de yetiştirilen Ayvalık türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının yağ asidi, toplam Fenolik madde miktarı ve radyasyon aktivite konsantrasyonu değerleri belirlenmiştir. Bu bölgelerden elde edilen zeytinyağlarının kalite kriterlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Zeytinyağlarından 12 adet yağ asidi tespit edilmiştir. Osmaniye-Merkez ve Hatay-Erzin örneklerinin yağ asit değerlerinin Osmaniye-Düziçi değerlerine göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen tüm değerler Türk Gıda Kodeksi'nde öngörülen serbest yağ asidi özelliklerine uygun olduğu görülmüştür. Toplam Fenolik madde miktarı analizlerinde Merkez 353 ± 6,5 mg/kg; Düziçi 340,5 ± 13 mg/kg; Erzin 448,5 ± 25 mg/kg sonuçlarına ulaşılmıştır. Yapılan analizlerde, yağ örneklerinde ölçülebilir bir radyoaktivite değerine rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, fatty acid, total phenolic substance and radiation activity concentration values of olive oils obtained from Gemlik type grown in Osmaniye Central and Düziçi districts and Ayvalık type olives grown in Hatay Erzin were determined. It is aimed to determine the quality criteria of olive oils obtained from these regions. 12 fatty acids were determined from olive oil. It was determined that the fatty acid values of Osmaniye-Merkez and Hatay-Erzin samples were higher than those of Osmaniye-Düziçi. It has been observed that all the values obtained are in compliance with the free fatty acid properties stipulated in the Turkish Food Codex. In the total phenolic substance amount analysis, Center 353± 6,5 mg/kg; Düziçi 340,5±13 mg/kg; Erzin 448,5±25 mg/kg results were reached. In the analyzes made, no measurable radioactivity value was found in the oil samples.