Ceza yargılamasında jüri
Jury in criminal procedure
  1. Tez No: 653994
  2. Yazar: BEDİRHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK TOROSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza yargılaması, Halk, Jüri, Büyük Jüri, Küçük Jüri, Criminal Procedure, People, Jury, Grand Jury, Petit Jury
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tezde, halkın ceza yargılamasına jüri olarak katılması incelenmiştir. Soruşturma ve kovuşturma evresine konumlanan jüri, ceza yargılaması öznesi olarak ele alınmıştır. Halkın jüri olarak özneleşmesi, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Avusturya ve Rusya ceza yargılaması hukuku örnekleminde incelenmiştir. Dogmatik ceza yargılaması hukuku içerisinde, jürinin kurduğu yargılama ilişkileri, jürinin yargılama işlemleri açıklanmıştır. Çalışmanın en sonunda ise jüri kovuşturması, toplumbilim ve hukuk kesişiminde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The lay participation in the criminal proceedings as a jury was examined in the thesis. The jury, which is located at the stage of prosecution and adjudication, was handled as the subject of the criminal process. The subjectivation of lay persons as a jury has been analyzed in the sample of criminal procedure law of the United States, the United Kingdom, France, Austria and Russia. Regarding the legal dogmatic of criminal process, the procedural relations established by the jury and the judicial proceedings of the jury were explained. At the end of the study, the criminal trial by jury was explained at the intersection of sociology and law.