Yerel yönetimlerde kullanılan çevrim içi fatura ödeme sisteminin etkinliğinin kullanıcı açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 654018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN PARLAKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilişim Sistemleri, Yerel Yönetim, E-belediye, e-fatura ödeme, hizmet, Management Information Systems, Local Government, E-municipality, e-bill payment, service
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Teknoloji çağının getirmiş olduğu yeniliklerden yerel yönetimlerin faydalanmak istediği sistemlerin ihtiyacı doğmuştur. Yerel yönetimlerde sistem kullanıcısı ve vatandaş arasındaki hizmet sorunu ile en önemli durumu oluşturan zaman ve mekân sorunları azaltılmaya çalışılmıştır. Bu sorunlar üzerinde yapılan çalışmalarda öncelikle zaman ve mekân gözetilmeksizin vatandaşın çevrimiçi fatura ödeme sistemindeki kısıtlayıcı sorunların azaltılması yönündedir. Bu çalışmada Kırşehir İli, Kaman İlçesindeki 120 katılımcının, yerel yönetimlerin bilişim teknolojileri hizmetlerinden faydalanmalarında sistem kullanımı ve bilgisayar okuryazarlık durumu incelenmiştir. Katılımcılara anket uygulanmıştır. Buna göre, katılımcıların %95'i internete mobil cihazlarından bağlanmaktadır. Elde edilen veriler ile yerel yönetimlerin bilişim teknolojileri hizmetleri, sistem kullanımı ve bilgisayar okuryazarlığı araştırma değişkenlerinin ortalamaları incelendiğinde sırasıyla, 3,33±0,55, 1,28±0,30, 1,62±0,52 olmuştur. Yerel yönetimlerin bilişim teknolojileri hizmetlerinin diğer iki değişkene oranla daha yüksek olması yerel yönetimin hizmet konusunda zayıf kaldığı değerlendirilmektedir. Demografik değişkenlerin araştırma değişkenlerine etkileri de incelenmiştir. Buna göre medeni durum ve cinsiyetin araştırma değişkenlerine anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Katılımcının yaşı ve eğitim durumu ise araştırma değişkenlerini etkilemektedir. En yüksek ortalama yerel yönetimin bilişim teknolojileri hizmetleri puanını alan grup 25 yaş altıyken, en düşük puanı 41-45 yaş arası katılımcılar almıştır. Dolayısıyla yaş ile yerel yönetimlerin bilişim teknolojileri hizmetleri arasında negatif korelasyon mevcuttur. Sonuç olarak yerel yönetimlerde kullanılan çevrimiçi fatura sistemi hizmetinin kullanılması için vatandaşın bilgilendirilmesi, çevrim içi fatura sistemi için yeterli kaynak ayrılması gerektiği belirtilerek ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The need for systems that local governments want to benefit from the innovations brought by the age of technology has arisen. In local administrations, the service problem between the system user and the citizen and the time and space problems that constitute the most important situation have been tried to be reduced. Studies on these problems primarily aim to reduce the restrictive problems in the online bill payment system of the citizen, regardless of time and place. In this study, system usage and computer literacy status of 120 participants in Kaman District of Kırşehir Province to benefit from information technologies services of local governments were examined. A questionnaire was applied to the participants. Accordingly, 95% of the participants connect to the internet from their mobile devices. When the data obtained from the three local governments' information technology services, system usage and computer literacy research variables were analyzed, they were 3.33 ± 0.55, 1.28 ± 0.30, 1.62 ± 0.52, respectively. The fact that the information technology services of local governments are higher than the other two variables, it is considered that the local government is weak in terms of service. The effects of demographic variables on research variables were also examined. Accordingly, no significant effect of marital status and gender on research variables was observed. The age and education level of the participant affects the research variables. While the group with the highest average local government information technology services score was under 25 years old, participants aged 41-45 received the lowest score. Therefore, there is a negative correlation between age and information technology services of local governments. As a result, it was stated that the citizens should be informed in order to use the online billing system service used in local governments and sufficient budget should be allocated for the online invoice system.