Hemşirelerin maneviyat düzeylerinin spiritüel iyileştirici bakım sıklığına etkisi
The effect of nurses' spirituality levels on the frequency of spiritual therapeutic care
- Tez No: 654017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKİME ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Maneviyat, Spiritüel Bakım, Terapötik Yaklaşım, Spirituality, Spiritual Care, Therapeutic Intervention, Nursing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin maneviyat düzeylerinin spiritüel iyileştirici bakım sıklığına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştıranın evrenini Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan 1050 hemşire oluşturmaktadır. Örneklemini ise; güç analizi ile belirlenen 560 hemşire oluşturmuştur. Veriler, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde Haziran-Ağustos 2020 tarihleri arasında hastaneye gidilerek yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini ve spiritüel bakım ile ilgili bilgileri içeren“Kişisel Bilgi Formu”,“Maneviyat Ölçeği”ve“Hemşire Spiritüel Bakım Terapötikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, One-Way ANOVA ve Kruskal-Wallis H testleri, korelasyon ve Linear regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin Maneviyat Ölçeği'nden toplam 21.25±4.82 puan aldıkları ve maneviyat düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, Spiritüel Bakım Terapötikleri Ölçeği'nden ise toplam 43.21±8.73 puan aldıkları ve spiritüel bakım verme sıklığının ortalama düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin maneviyat düzeylerinin, spiritüel iyileştirici bakım verme sıklığı üzerine pozitif yönde etkili (R2 =.245, B=.391) olduğu görülmüştür. Cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışılan birim ve mesleki deneyim süresi ile“Hemşire Spiritüel Bakım Terapötikleri Ölçeği”ve“Maneviyat Ölçeği”puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Hemşirelerin maneviyat düzeylerinin, spiritüel iyileştirici bakım verme sıklığı üzerinde pozitif yönde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effect of nurses' level of spirituality on the frequency of spiritual therapeutic care. Material and Method: This research was of descriptive type.. The universe of the researcher consists of 1050 nurses working at Dicle University Hospital. The sample was with by power analysis 560 nurses participated. The dataset was collected at Dicle University Hospital, between June-August 2020, by going to the hospital and using face-to-face interview technique.“Personal Information Form”containing information about the nurses' socio-demographic characteristics and spiritual care,“Spirituality Scale”and“Nurse Spiritual Care Therapeutics Scale”were used for data collection. Statistical analysis of the dataset was performed in the SPSS 23 (Statistical Package for Social Science). In the statistical analysis of the dataset used Number, percentage, mean, standard deviation, t test in independent groups, One-Way ANOVA and Kruskal-Wallis H tests, correlation and Linear regression analysis methods. Results: It was determined that the nurses participating in the research got 21.25 ± 4.82 points from the Spirituality Scale and their spirituality levels were above the average, It was determined that they got 43.21 ± 8.73 points from the Spiritual Care Therapeutics Scale and the frequency of providing spiritual care was at an average level. It was observed that the spirituality levels of the nurses had a positive effect (R2 = .245, B = .391) on the frequency of providing spiritual curative care. No significant difference was found between the age, gender, marital status, education level, unit of work and duration of professional experience and the“Nurse Spiritual Care Therapeutics Scale”and“Scale of Spirituality”. Conclusion: It has been found that the spirituality levels of the nurses are effective on the frequency of providing spiritual therapeutics care.