Otel projelerinde şantiye aşamalarına göre işletme personeli alım süreci ve gerekçeleri
Process and justification of operation personnel according to the site stages in hotel projects
- Tez No: 654034
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: işlevsel otel tasarımı, otel şantiye süreci, otelcilikte personel iletişimi, functional hotel design, hotel construction site process, staff communication in hotel management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Oteller, konsept ve kuruluş amaçlarına göre farklılık gösterirler. Belli bir ücret karşılığı insanların barınma, eğlence ve daha değişken ihtiyaçlarını karşılayabildikleri bu yapılar hem karmaşık hem de bir o kadar kapsamlı olabilmektedir. Otel işletmelerinin sermayesinin büyük bir kısmı sabit sermayedir. Bu sebepten ötürü yapım aşaması tamamlanmış bir otel olası bir proje değişikliği durumunda yüksek maddi zararlara sebep olabilir. Bunun yanı sıra doğru yapılmış bir otel projesi uzun vadede işletme maliyetlerini de daha ergonomik hale getirecektir. Bu sebeplerden ötürü otellerde çalışacak personellerin bir kısmı otel projesinin çeşitli safhalarında projeye dahil edilmeli ve fikirleri alınmalıdır. Bu süreç personellerin departmanlarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin otel müdürü olacak kişi projenin başından itibaren işin içinde olması gerekirken housekeeping personeli daha ilerleyen safhalarda sürece dahil olurlar. Otelde çalışacak teknik personeller tüm teknik donanıma hakim olabilmek için otel inşaatında dahi bulunmalıdır. Bu sayede ileride ortaya çıkabilecek arızalara yerinde ve doğru müdahaleler yapabilirler. Mutfak son halini almadan aşçı belirlemek ve aşçının talepleri doğrultusunda mutfağı şekillendirmek çok daha kullanışlı ve pratik bir iş sirkülasyonunu beraberinde getirecektir. Otel projelerinde sonradan doğabilecek değişiklikleri önlemek ve daha kullanışlı bir servis ağı oluşturabilmek için otelde çalışacak personel ile kurulacak iletişimin önemi yüksektir. Bu çalışmada; uzun vadede pratik ve ekonomik bir servis ağı oluşturabilmek için, otel personellerinin proje safhasından itibaren görüşlerini yansıtmalarının ve projenin bu doğrultuda şekillenmesinin faydalarına değinilmiştir. Proje aşamalarına göre hangi safhada hangi personellere ihtiyaç duyulacağı belirlenmiştir. Etkili, işlevsel, ekonomik bir otel kurabilmek adına izlenmesi gereken adımlar bu çalışmada sunulmuştur. Çalışmanın sonunda farklı kriterlerde belirlenen oteller incelenmiştir. Tezde kaleme alınan bilgilerin incelenen otellerde uygulanıp uygulanmadığı gözlemlenmiştir. Uygulanmış ve uygulanmamış oteller karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hotels differ according to their concept and establishment purpose. For a certain fee; These structures, where people can meet their housing, entertainment and more variable needs, can be both complex and comprehensive. Most of the capital of hotel businesses is fixed capital. For this reason, a hotel whose construction has been completed may cause high financial losses in case of a possible project change. In addition, a correctly made hotel project will make operating costs more ergonomic in the long run. For these reasons, some of the staff who will work in hotels should be included in the project at various stages of the hotel project and their opinions should be taken. This process varies according to the departments of the personnel. For example; While the person who will be the hotel manager should be involved from the beginning of the project, housekeeping staff may be involved in the process at a later stage. The technical staff to work in the hotel should be present even in the construction of the hotel in order to be able to master all the technical equipment. In this way, they can make appropriate and correct interventions in the future malfunctions. Before the kitchen is finalized, determining the cook and shaping the kitchen in line with the demands of the cook will bring a much more useful and practical business circulation. In order to prevent changes that may arise later in hotel projects and to create a more useful service network, communication with the staff who will work in the hotel is of great importance. In this study; In order to create a practical and economical service network in the long run, the benefits of the hotel staff reflecting their opinions starting from the project phase and shaping the project in this direction were mentioned. It has been determined which personnel will be needed at which stage according to the project stages. The steps to be followed in order to establish an effective, functional and economical hotel are presented in this study. At the end of the study, the hotels determined with different criteria were examined, and their knowledge, experience and experiences were transferred to the thesis by discussing with their managers. It was observed whether the truths highlighted in the thesis were applied in the hotels examined. Applied and unapplied hotels were compared.