Ayrık popülasyon modelleri ve bazı uygulamaları
Discrete population models and some applications
  1. Tez No: 654149
  2. Yazar: TUĞÇE İPEKBOYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık dinamik sistemler, Fark denklemleri, Ayrık popülasyon modelleri, Yerel asimptotik kararlılık, Global kararlılık, Discrete dynamic systems, Difference equations, Discrete population models, Local asymptotic stability, Global stability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dört bölümden oluşan bu tezin amacı, bazı ayrık popülasyon modellerinin yapılarını incelemek ve bazı uygulamalarını ele alarak biyolojik yorumlarını yapmaktır. Bu çerçevede anılan modelleri ifade edebilmek için ihtiyaç duyulan fark denklem sistemlerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Birinci bölümde, fark denklemleri hakkında kısa bir tarihçe verilmiştir. Ayrıca çalışmada ihtiyaç duyulan fark denklem ve fark denklem sistemleri ile alakalı temel tanım ve teoremler gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde, literatürde önemli yer tutan temel popülasyon modellerinin biyolojik açıdan anlamları araştırılmış ve matematiksel analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, nümerik simülasyonlar ile desteklenmiştir. Üçüncü bölümde ,, ,,, parametreleri ve x, x, y, y başlangıç şartları pozitif reel sayılar olmak üzere: x t+1        y t+1        ekolojik modelin yerel ve global kararlılık analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde, sonuç ve tartışma bölümüne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, which consists of 4 sections, is to examine the structures of some discrete population models and to make biological comments by considering some applications. In this framework, the difference equation systems needed to express the mentioned models should be reviewed. In Chapter 1, a brief history of difference equations is given. In addition, the basic definitions and theorems related to difference equation and difference equation systems needed in the study were reviewed. In Chapter 2, the biological meanings of basic population models, which have an important place in the literature, have been researched and mathematical analysis has been made. The results obtained are supported by numerical simulations. In Chapter 3, ,, ,,, parameters and x, x, y, y initial conditions are positive real numbers: x t+1        y t+1        local and global stability analysis of the ecological model was made. The fourth section includes the conclusion and discussion section.