Individual to societal figures: Construction of celebrity identity in Turkish media
Bireylerden toplumsal figürlere: Türkiye'de ünlü kimliği inşası
  1. Tez No: 654170
  2. Yazar: AYSIN ECE ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. COLLEEN BEVIN KENNEDY KARPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Acun Ilıcalı, Cem Yılmaz, Seda Sayan, Şöhret Kültürü, Türk Medyası, Acun Ilıcalı, Celebrity Studies, Cem Yılmaz, Seda Sayan, Turkish Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojinin, ve dolayısıyla medyanın hızla geliştiği ve değiştiği tüketim toplumlarında ünlü bireyleri etrafımıza baktığımızda her yerde görebilmemiz mümkün. Sosyal ve kültürel fenomenler olarak ünlülerin toplum, medya ve tüketim alışkanlıkları üzerindeki önemli etkisi, 90'lı yıllardan itibaren medya ve kültürel araştırmaların konusu olmuştur. Her ne kadar zengin ve gün geçtikçe büyüyen bir literatüre sahip olsa da, Türkiye'de bu alanda yapılmış bir çalışma yoktur. Bu tez, Türkiye'de ünlülük kavramını ve ünlülük sistemin nasıl işlediğini, farklı sektörler ve yollar üzerinden kariyerlerini yürüten üç güçlü karakterin bireysel kimlik oluşturma süreçlerini inceleyerek araştırmaktadır. Tezin konusu için seçilen isimler, Seda Sayan, Cem Yılmaz ve Acun Ilıcalı, kendi alanlarında Türkiye'de ilk akla gelen isimler olmaları sebebiyle, sistemin nasıl işlediğini örneklendirmek için seçilmiştir. Çalışma, alanda ortaya atılmış temel teorileri, kültürel farklılık ve özgünlükleri göz önünde bulundurarak benimseyip, ünlü sisteminin yanı sıra, Türk medyasının nasıl işlediğini de incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Celebrated individuals are everywhere in the consumerist societies in which technology is developing rapidly, and their impact as social phenomenona on the societies, media, and consuming habits is significant. Although celebrities as individuals and celebrity culture have been the topic of media and cultural studies since the late 90s and there is a rich and growing body of literature in the field, there is almost no previous study tackling the issue in Turkey. This thesis investigates the notion of celebrity in Turkey and how the celebrity system functions, by examining three strong cases: Seda Sayan, Cem Yılmaz, and Acun Ilıcalı, and their individual identity construction processes. By adopting foundational theories with respect to the cultural specificities and differences, and examining the recurring patterns in three different cases, it aims to reveal how Turkish media situates celebrities within the broader framework of culture.