Büyükşehir belediye örgütlenmesinin yönetsel etkileri ve hizmetler üzerine sonuçları (Muğla Büyükşehir Belediyesi örneği)
The manegarial impacts of metropolitan municipality organization and its effects on services (Muğla Metropolitan Municipality case)
  1. Tez No: 654202
  2. Yazar: YUNUS ALPEREN KÜRŞAD NACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YILDIZ ÖZSALMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediye, Hizmet, Koordinasyon, Local Government, Municipality, Service, Coordination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Devletin vatandaşa hizmet noktasında yerinde ve en yakın hizmet birimi yerel yönetimlerin birimi olarak belediyelerdir. Ülkemizde 2012 yılında yayınlanan 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun Değişikliği Yapılmasına Dair Kanun ile 16 olan büyükşehir belediyesi sayımız 30'a çıkmıştır ve 2014 yılındaki yerel seçimlerle uygulamaya geçmiştir. Bu illerde il özel idarelerinin kaldırılmasıyla, büyükşehir belediyelerinin sınırı ilin mülki sınırı olmuş, köy ve beldeler kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Çalışmamızda yerinden yönetim, büyükşehir belediye kanunu ve 6360 Sayılı Kanun değişikliğiyle birlikte büyükşehir belediyesi olan Muğla ili ilçe belediyelerinin koordinasyon sıkıntısının olup olmadığı ve bunların hizmetlere yansıması üzerinde durulmuş. Bunların tespiti için 9 ilçe belediyesinin yöneticileri ile mülakat yapılmış ve sorunlar ortaya konulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Municipalities are the units of the local government in the state and the closest service unit at the center of public service to the citizen. The number of metropolitan municipalities increased from 16 to 30 with the Law on the Establishment of Metropolitan Municipalities in Fourteen Provinces No 6360 published in our country in 2012 and the Law on the Amendment of Some Laws and it is implemented by local elections in 2014. With the abolition of special provincial administrations in these cities, the boundaries of metropolitan municipalities became the provincial property boundary and also, villages and towns were removed and turned into districts (Mahalle).In our study, it was emphasized whether there is a coordination problem between the district municipalities of our city and metropolitan municipality of Muğla, with metropolitan municipal law and the Law No. 6360, the decentralization and their reflection on services. For the determination of these, managers of 9 district municipalities were interviewed, problems were presented and solutions were proposed.