İşletmelerde rekabet stratejilerinin yenilikçi davranışa etkisi ve bilgi teknolojileri stratejilerinin aracılık rolü, Mersin ili örneği
The effect of competition strategies on innovative behavior and intermediate relation of information technologies strategies
- Tez No: 654201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet Stratejileri, Yenilikçi Davranış, Bilgi, Bilgi Teknolojileri, Aracılık Etkisi, Competitive Strategies, Innovative Behavior, Information, Information Technologies, Mediating Effect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın konusu, Mersin Bölgesindeki lojistik işletmelerinin değişen, gelişen bir rekabet ortamında var olabilme ve varlıklarını sürdürebilmeleri sürecinde rekabet stratejileri uygulamalarının yenilikçi davranışa etkisinin olup olmadığı ve bu etkide bilgi teknolojileri stratejilerinin aracılık rolünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmanın örneklemini, Mersin Bölgesinde yer alan ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin iş görenleri arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen denekler oluşturmaktadır. Araştırmalar sonucunda işletmeler bilgi teknoloji kullanım alanları, nedenleri, işletme üzerindeki etkileri ve yenilikçi davranış ve bunların rekabet stratejileri üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde rekabet stratejilerinin işletmeler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise yenilikçi davranışın boyutları kavramları etki alanları ve özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bilgi teknolojisi stratejileri yer almaktadır. Son bölüme bakıldığında ise 401 katılımcıdan elde edilen veriler doğrultusunda çalışmanın hipotezleri test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to identify competition strategies of Logistics Enterprises in Mersin Region that determine whether these are effective on innovative behavior or not and to detect the“mediation role”of information technology strategies in this stage of being able to exist in a changing, developing competitive business environment. The sampling of the research carried out for this purpose are those test-subjects selected by the simple random method among the employees of the enterprises in the Mersin Region and operating in the logistics sector. As a result of the research, enterprises are tried to be explained in terms of usage of Information Technologies, usage areas and reasons of using and effects on innovative behaviors of the businesses and also regarding effects on competitive strategies. In this direction; In the first part of the study, the effects of competitive strategies on enterprises are examined. In the second part of the study; dimensions, concepts, domains and features of innovative behavior are discussed. In the third part, information technology strategies are included. In the last section, the hypotheses of the study were tested in line with the data obtained from 401 participants.