Okul öncesi eğitimde yaratıcı drama eğitiminin duygu düzenleme ve sosyal problem çözme becerilerine etkisi
The effects of creative drama education on emotion regulation and social problem-solving skills in preschool education
- Tez No: 654240
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Okul Öncesi Eğitim, Sosyal Problem Çözme, Yaratıcı Drama, Emotion Regulation, Preschool Education, Social Problem Solving, Creative Drama
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında araştırmanın balında belirlenmiş olan problem cümlesi;“Okul öncesi eğitim düzeylerinde eğitim gören 4-5 yaş çocukları aldıkları yaratıcı drama eğitimlerine duygu düzenleme ve sosyal problem çözme becerilerinin herhangi bir etkisi mevcut mudur?”şeklinde belirlenmiştir. Okul öncesi eğitim alanında birçok çalışmanın yapılmasına karşılık sosyal beceriler ve duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesi konularında yapılan çalışmaların oldukça yetersiz olduğu görülmektedir. Ayrıca drama etkinliklerinin okul öncesi dönemde oldukça fazla araştırıldığı ancak sosyal beceri ve duygu düzenleme becerileri ile birlikte incelenmediği de keşfedilmiştir. Bu sebeple gerçekleştirilmek istenen çalışmada belirtilmiş olan üç kavramın birlikte araştırılmasına karar verilmiştir. Bu sayede çalışmanın literatüre çeşitli katkılar sağlayacağı ve gelecek dönemlerde diğer araştırmacılara yol gösterici bir niteliği olacağı savunulmaktadır. Araştırma kapsamında okul öncesi dönemde eğitim gören çocuklardan elde edilen bütün verile dijital ortama aktarılarak SPSS paket programı aracılığı ile test edilmiştir. Elde edilen verile ile bağımlı değişkenlerin bağımsız değişkenler üzerindeki etkileri test edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, the problem statementdetermined in the honey of the research;“Do emotionalregulation and social problem solvingskills have anyimpact on the creative drama education they receive from 4-5 yearsoldchildren who are educated at pre-schooleducationlevels?”It was determined as. Althoughmanystudies are done in the field of preschooleducation, it is seen that the studies on the development of socialskills and emotionregulationskills are quite insufficient. It has also been discovered that drama activities have been studiedextensively in preschoolperiod, but they have not been studiedtogether with socialskills and emotionregulationskills. For this reason, it was decided to investigate the threeconcepts mentioned in the study that was intended to be carried out together. In this way, it is argued that the study will contribute to the literature and will be a guidingfeature for other researchers in the future. Within the scope of the research, all the dataobtained from childrenstudying in pre-schoolperiod were transferred to digitalmedia and testedthrough SPSS package program. With the dataobtained, the effects of dependentvariables on independent variables were tested.