Okul öncesi eğitim alan çocukların duygu düzenleme ve sosyal problem çözme becerilerine yaratıcı drama eğitiminin etkisi
Analyze the impact of creative drama education on the emotion embodying and problem-solving skills of the kindergarden students
  1. Tez No: 555231
  2. Yazar: GAMZE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFE GÜLHAN KARSAK, PROF. DR. AYŞE FULYA MANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, okul öncesi eğitim, sosyal problem çözme, yaratıcı drama, creative drama, emotional embodying, preschool teaching, social problem solving skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Deneysel bir araştırma olan bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde X Anaokulu bünyesinde bulunan iki ana sınıfı seçilmiştir. 4-5 yaş grubu öğrencilerin oluşturduğu sınıflardan biri deney grubu olarak belirlenmiş diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Veri toplamak için, Wally Sosyal Problem Çözme Ölçeği ile Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Ön ve sontest olarak uygulanan ölçme araçları ile çocukların sosyal problem çözme ve duygu düzenleme davranışları yaratıcı drama eğitimi değişkenine göre incelenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubunda yer alan çocuklara uygulanan öntest sonrası deney grubunda yer alan çocuklarla 6 hafta boyunca, haftada üç kez çocukların sosyal problem çözme becerisini ve duygu düzenlemesini sağladığı düşünülen yaratıcı drama etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Etkinlikler sonucunda deney ve kontrol grubu öğrencilerine yönelik yapılan sontest uygulaması sonrası çocukların sosyal problem çözme becerisi ve duygu düzenleme davranışı belirlenen değişkenlere göre değerlendirilmiştir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde toplanan verilerin analizinde; değişkenler açısından anlamlı farklar olup olmadığını tespit etmek için Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci hipotezi olan deney ve kontrol grubunda bulunan çocukların ön-sontest duygu düzenleme düzeylerinde deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın ikinci hipotezi kapsamında deney ve kontrol grubunda bulunan çocukların ön-sontest sosyal problem çözme becerilerinde deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın üçüncü hipotezi kapsamında deney grubundaki çocukların cinsiyet değişkenine göre ön-sontest duygu düzenleme düzeyleri arasında kız öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunduğu fakat hem deney hem de kontrol grubunda olumsuzluk alt boyutunda anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Kontrol grubundaki çocukların duygu düzenleme düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın dördüncü hipotezi kapsamında deney ve kontrol grubunda bulunan çocukların cinsiyet değişkenine göre ön-sontest sosyal problem çözme becerileri arasında anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, two classes in an X Kindergarden school are specifically selected. While one of the classes selected as an experimental group, other group is selected as a control group. Both of group involves the kids who are at 4-5 ages. For collecting data, 'Wally Social Problem-Solving Scale' and 'Emotion Embodying Scale' were used. In the scales applied as a pre- and post test, social problem- solving and emotion embodying skills of the kids are observed depending on creative drama variant. After the pre-test applied to the kids in the experimental group, creative drama education which helps the kids improve social problem-solving and emotion embodying skills were used three times a week, during six weeks. At the end of the activities, social problem solving and emotion embodying skills of the kids were measured according to the specific variants. In the data collection gathered in the fall term of 2018-2019 academic year, Mann Whitney U Test were used to determine whether there is a significant effect in terms of variants. In the results obtained under the first hypothesis, it was found that there was a statistically difference between the pre and post tests of the kids in the experimental and control groups according to their emotion embodying skills in favor of the experimental group. In the results obtained under the second hypothesis, it was observed that there was a significant difference between the pre and post tests of the kids in the experimental and control groups according to their social problem-solving skills in favor of the experimental group. In the results obtained under the third hypothesis, it was discovered that there was no statistically difference between pre and post tests highlighting the kids' level of negativity, which is the sub-dimension of emotion embodying skills on a basis of their gender in the experimental and control group. But in the experimental group, it was found that there was statistically difference between pre and post tests highlighting their emotion embodying skills on a basis of their gender, in favor of girls. In the control group, there was no statistically difference between pre and post test highlighting their emotion embodying skills on a basis of their gender. In the results obtained under the fourth hypothesis , it was found that there was not any statistically difference between pre and post tests highlighting their social problem-solving skills on a basis of their gender in the experimental and control group.