İkinci pasaj üzerinde ünlü tenorlar tarafından kullanılan rezonans stratejileri
Resonance strategies used by famous tenors on the second passage
  1. Tez No: 654250
  2. Yazar: ALİREZA ARYAN KHAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM NUSRET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tenor, rezonans, pasaj, passaggio, akustik, ses yolu, register, şan eğitimi, Tenor, resonance, passage, passaggio, acoustics, vocal tract, registers, vocal pedagogy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İşbu tezin amacı şanda rezonans stratejilerini incelemek ve bu stratejilerin şan pedagojisinde, özellikle tenor seslerin eğitiminde nasıl kullanılabileceğine ilişkin öneriler sunmaktır. Tenor sesi, yanıltıcı pasaj bölgesi ve riskli tiz notaları ile, eğitilmesi en zor ses kategorilerden biridir. Bu yüzden tenor seslerin verimli bir şekilde eğitilmesi için pasaj ve üzerindeki bölgenin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan yeni teknolojilerle yapılan araştırmalar, opera sanatçılarının ses kayıtlarından daha önce elde edilemeyen bir çok bioakustik verinin oluşturulmasını mümkün kılmıştır. Bu veriler tenorlar tarafından kullanılan rezonans stratejilerinin farklılık gösterebildiğine işaret etmektedir. Bu tezde öncelikle vokal akustiği olarak adlandırılan bilim dalı hakkında temel bilgi verilecektir. Ünlü tenorlar tarafından kullanılan rezonans stratejileri ve rezonans stratejilerinin şan pedagojisindeki yeri güncel bulgular ışığında incelendikten sonra, tenor şarkıcıların eğitiminde rezonans stratejilerinin geliştirilmesi ve kullanılması bağlamında öneriler sunulacaktır. İşbu tez şan pedagojisine bu çerçevede katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine resonance strategies in singing and to make suggestions about how these strategies can be used in singing pedagogy, especially in training tenor voices. The tenor voice, one of the hardest vocal categories to train, with its tricky passaggio area and risky high notes, deserves a very delicate study of passaggio and higher zones. In order to do so, this thesis gives a basic knowledge of the newly popularized branch of voice science named vocal acoustics. Due to research done by using new technologies, a considerable amount of new bio-acoustic data that was not previously available has been obtained from opera singers' voice recordings. These data indicate the different resonance strategies used by the tenors. In this thesis, resonance strategies used by famous tenors and their place in singing pedagogy will be examined in the light of current findings. The study will conclude with suggestions regarding vocal pedagogy, especially in the context of developing and using resonance strategies in the education of tenor singers. The thesis aims to contribute to vocal pedagogy.