İlkokul öğrenci ebeveynlerinin medya okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of primary students' parents media literacy levels
  1. Tez No: 654249
  2. Yazar: İLKER GÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN ARSLAN CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, medya okuryazarlığı, ilkokul, ebeveyn, Media, media literacy, primary, parent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğrenci ebeveynlerinin medya okuryazarlık düzeylerini belirleyerek cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek gibi demografik özelikleri ile sahip oldukları çocuk sayısı ve çocuklarının yaşları gibi değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi modellerinden olan tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Örneklemin belirlenmesinde, seçkisiz olmayan örnekleme türlerinden kolay ulaşılabilir örneklem kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın örneklemini, 2019-2020 eğitim- öğretim yılında İzmir'in Bornova ilçesindeki devlet ve özel ilkokullarda çocuğu bulunan 400 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Korkmaz ve Yeşil (2011) tarafından geliştirilen Medya ve Televizyon Okuryazarlık Düzeyleri Ölçeği (MODÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiş olup ebeveynlerin medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesinde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, bu düzeyin demografik özelikleriyle olan ilişkilerinin belirlenmesinde ise frekans ve yüzde istatistiklerinden faydalanılmıştır. Ebeveynlerin medya okuryazarlık düzeylerinin demografik özeliklerine göre farklılaşma durumlarının incelenmesinde ise Tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; ebeveynlerin medya okuryazarlık düzeylerinin“yüksek”olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin medya okuryazarlığı düzeyinin, yaşlarına, cinsiyetlerine ve sahip oldukları çocukların yaşlarına göre farklılaşmadığı; mesleklerine, eğitim durumlarına, sahip oldukları çocukların sınıflarına göre ise medya okuryazarlık düzeylerinde farklılaşmalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the media literacy levels of primary school students' parents by examining their demographic characteristics such as gender, age, educational status, occupation, and the number of children they have and the age of their children. The research was carried out with the survey model, which is one of the quantitative research method models. In determining the sample, easily accessible sample from non-random sampling types was used. In this context, the sample of the research consists of 400 parents who have children in public and private primary schools in Bornova district of Izmir in the 2019-2020 academic year. Media and Television Literacy Levels Scale (MLLS) developed by Korkmaz and Yeşil (2011) was used as a data collection tool in the study. The research date was analysed through the SPSS 25.0 statistics package programme. In determining the media literacy levels of parents, average and standard deviation statistics were used, and frequency and percentage statistics were used in determining the relationship of this level with demographic characteristics. One-way ANOVA test was used to analyze the differentiation status of the parents' media literacy levels according to their demographic characteristics. As a result of the research; media literacy levels of parents were determined to be“high”. The media literacy level of the parents does not differ according to their age, gender and age of their children; it is concluded that there are differences in media literacy levels. according to their professions, educational status, and the classes of the children they have.