Azerbaycan (Bakü)'de kongre turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research on the evaluation of the congress tourism potential in Azerbaijan (Baku)
- Tez No: 654267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Kongre Turizmi, MİCE, Bakü, Tourism, Congress Tourism, MİCE, Baku
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte artan teknolojik yenilikler diğer sektörlerde olduğu gibi kongre turizm alanına da pozitif etkisini göstermektedir. Yaşanan bu teknolojik yeniliklerle birlikte ulaşım maliyetlerinin azalması ve ulaşım imkânlarının kolaylaşması kongre turizmini devamlı gelişen turizm türlerinden biri konumuna getirmektedir. Bu gelişmeler göz önünde bulundurularak artık ülke genelinde kongre turizm alanına daha fazla dikkat gösterilmeye başlanılmıştır. Artan bu dikkat aynı zamanda turizm sektöründe yoğun rekabet ortamına neden olmaktadır. Dolayısıyla bu rekabet ortamında kongre turizminin uluslararası pazarlarda yer ve önemi artmıştır. Araştırmada uluslararası bir destinasyon niteliği taşıyan Azerbaycan (Bakü)'ün kongre turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, kongre turizminin geliştirilmesine yönelik yaşanan sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerilerinin nelerden ibaret olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma modeli ile yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Şubat ve Nisan 2020 tarihinde Bakü şehrinde 27 katılımcı ile yüz yüze mülakat gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kongre turizminin ülke genelinde geliştirilmesi, ülkenin MİCE destinasyonu olarak markalaşması, turizm ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratacağı, kongre turizminin tanıtım ve pazarlama çalışmalarının, aynı zamanda alt ve üstyapı imkânlarında olumsuzluklar ortaya çıkan önemli sonuçlardan biridir. Bakü şehrinde kongre merkezlerinin sayıca yetersiz olması, mevcut kongre salonlarının daha çok otel bünyesinde olması ve kapasite yetersizliği dikkat çeken en önemli sonuçlardandır. Teknolojik donanım açısından Bakü geçen her gün kendini biraz daha geliştirmektedir. Ülke son yıllarda büyük uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations, which are increasing with globalization, affect positively the congress tourism area as well as other sectors. As a result of these technological innovations, transportation costs have been reduced and transportation opportunities become easier to access, making congress tourism one of the constantly developing types of tourism. Considering these developments, more attention has been given to congress tourism throughout the country. This increased attention also creates an intense competition environment in the tourism sector. Therefore, in this competitive environment, congress tourism has managed to highlight its own weight in international markets. This study aims to evaluate the potential of congress tourism of Azerbaijan (Baku), which is an international destination, and to find out what are the problems related to the development of congress tourism and the solutions of these problems. Qualitative research method and semi-structured interview technique were used in the study. In February 2020, face-to-face interviews were conducted with 27 participants in Baku city. The most significant conclusions of the research are as folows: development of congress tourism across the country and branding of the country as a MİCE destination will have a positive effect on the tourism economy, and in this regard, that there are inadequate infrastructure and superstructure opportunities in the promotion and marketing activities for congress tourism. The fact that the number of congress centers is sufficient in Baku city, the existing congress halls mostly available as hotels and the capacity is inadequate, is among the important results. The number of congress centers in Baku is insufficient, the existing congress halls are mostly within the hotel and the lack of capacity is among the most important results. In terms of technological equipment, Baku improves itself a little more each day. The country has been hosting major international congresses in recent years.