Türkiye'de modernleşme sürecinde Hayat Dergisinde kadının temsili: 1956-1960 yılları arası inceleme
The representation of women in Hayat Magazine in the modernization process in Turkey: Between the years 1956-1960 study entitled
- Tez No: 654285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİSE KARAASLAN ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Modern, modernleşme, Amerikanlaştırma, Kadın, Modern, modernization, Americanization, Women
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Türkiye'de modernleşme sürecinde Hayat dergisinde kadının temsili: 1956-1960 yılları arası inceleme”başlıklı bu çalışmada 1956- 1960 yılları arasında Hayat dergisinde kadının fotoğraf ve metinlerde nasıl konumlandırıldığı araştırılmıştır. Çalışmada kavramsal çerçevede modern, modernlik, modernleşme, batılılaşma kavramlarından bahsedilmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyada meydana gelen toplumsal ve ekonomik gelişmelerin, Türkiye'de kültürel ve sosyal anlamda nasıl değişmelere sebep olduğu anlatılmaktadır. Truman Doktrini ve Marshall Planı ile beraber küresel ölçekte uygulanmış olan Americanization – Amerikanlaştırma politikalarının Türkiye'de; kültürel hayattan, kadın ve aile hayatına kadar etkileri tartışılmaktadır. Araştırma kısmında Hayat dergisinde 1956-1960 yılları arası, her ayın ilk sayısı ele alınarak, belirlenen tanımlar kapsamında içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. İçerik analizi yönteminde çıkan nicel sonuçların yorumlanmasının yanı sıra; seçilen bazı örnekler de nitel olarak yorumlanmıştır. Araştırmada modern kadının hem görsel olarak, hem de söylemde nasıl konumlandırıldığına bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
“The representation of women in Hayat magazine in the modernization process in Turkey between the years 1956-1960 study entitled”women in Hayat magazine photos and texts between 1956- 1960 years in this study was to examine how it is positioned. In the study, the concepts of modernity, modernization, westernization are mentioned in the conceptual framework. After the Second World War occurred in the world of social and economic development, it describes how to cause change in the cultural and social significance in Turkey. Truman Doctrine and the Marshall Plan, which together with the Americanization of applied on a global scale - Americanization of politics in Turkey; their effects on cultural life, women and family life are discussed. In the research part, the content analysis method was applied within the scope of the definitions determined by considering the first issue of each month between 1956-1960 in Hayat magazine. In addition to the interpretation of the quantitative results obtained in the content analysis method; some selected examples were interpreted qualitatively. The research looks at how modern women are positioned both visually and in discourse.