Tarla koşullarında biyoçar ve mikoriza uygulamalarının mısır vejetasyonu altında toprakta karbon salınımı üzerine etkisi
Under field conditions, the effect of biochar and mycorrhizae applications on maize growth and soil carbon emissions
  1. Tez No: 654373
  2. Yazar: ŞEYMA KARADERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoçar, Mikoriza, Mısır, CO2 salınımı, Besin elementi alımı, Biochar, Mycorrhiza, Maize, CO2 release, Mineral nutrient uptak
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı; mısır bitkisine farklı biyoçar dozları ile mikoriza uygulayarak toprağa karbon (C) bağlama, atmosfere karbondioksit (CO2) salınımını azaltma ve bunların bitki gelişimi ve verim ile ilişkisini araştırmaktır. Deneme Çukurova Üniversitesi, Araştırma ve Uygulama Alanında 2018 yılında bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada dört farklı biyoçar dozu (Kontrol (%0), %1, %2, %4) mikorizalı(+M) ve mikorizasız (-M) şekilde uygulanmıştır. Denemede karışık mikoriza türleri kullanılmıştır. Denemede mineral gübre olarak 160 kg N ha-1, 83 kg K ha-1 ve 26 kg P ha-1 olacak şekilde kullanılmıştır. Denemede DKC7211 mısır (Zea mays L.) çeşidi kullanılmıştır. Hasat ile birlikte farklı bitki aksamları (kök, kök üstü aksam ve koçan) ve farklı toprak derinlikleri (0-15cm ve 15-30cm) ile rizosfer (R) ve rizosfer olmayan (NR) bölgeleri örneklenmiştir. Bitki aksamlarının C, N, P, K, Ca, ve Mg içeriği, kök uzunluğu, hacmi, çapı, alanı, spesifik kök uzunluğunun yanı sıra toprak organik karbon (TOK) içeriği analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, biyoçar ve mikoriza uygulamalarının bitki makro element içeriğini, verimini ve toprak CO2 respirasyonu, Toplam karbon (TC) ile Organik karbon (OC) içeriğini arttırdığını göstermektedir. Mikoriza uygulaması mikorizasız parsellere göre daha yüksek karbon kazanımı sağlamıştır. Mikoriza uygulaması ile %5,1 artışla 527 kg ha-1 daha yüksek bir verim elde edilmiştir. Sonuç olarak toprak biyoçar uygulaması toprak verimliliğini ve sürdürülebilirliğini arttırırken mikoriza ise bitki verimliliğini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relation between carbon binding to soil, reduction of CO2 emission and collation for all of these by applying mycorrhizae with different doses of biochar to the maize plant. The experiment was established as a randomize design in split plots in 2018 in Cukurova University, Research and Application Area, Adana. In the study, four different dose of biochar (Control (0%,), 1%, 2%, and 4%) were applied with and without mycorrhiza (+M and –M) inoculation. Mix mycorrhiza was applied 160 kg N ha-1, 83 kg K ha-1 and 26 kg P ha-1 were used as mineral fertilizers. DKC7211 maize (Zea mays L.) cultivar was used as a plant material. At the harvest, different plant parts (root, root parts and cobs) and different rhizosphere and non-rhizosphere soil depths (0-15cm and 15-30cm) were sampled, N, P, K, Ca and Mg content of plant parts, root length, volume, diameter, area, specific root lengths, root infection well as soil organic carbon (OC), inorganic carbon (IC) content were performed Obtained results shown that biochar application and mycorrhizal inoculation increased the plant macro element concentration, yield, soil CO2 respiration, Total Carbon (TC) and soil Organic Carbon (OC) content. With the application of mycorrhiza, a higher yield was obtained with an increase of 5.1% and 527 kg ha-1. As a result, soil biochar application increased soil fertility and sustainability, while mycorrhiza increased plant growth.