Orta Ceyhan Havzası üzerinde bulunan barajların yakın çevresi olan kullanımlarının araştırılması üzerine bir çalışma
- Tez No: 65438
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Havza Yönetimi, Orta Ceyhan Havzası, Kahramanmaraş, Alan Kullanımı, Basin Management, Middle Ceyhan Basin, Kahramanmaraş, Land Use II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ORTA CEYHAN HAVZASI ÜZERİNDE BULUNAN BARAJLARIN YAKIN ÇEVRESİ ALAN KULLANIMLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA AYŞEN ULUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. GÜNGÖR UZUN Yıl: 1997, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Güngör UZUN Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Doç. Dr. Faruk ALTUNKASA Bu araştırma Orta Ceyhan Havzası üzerinde bulunan Menzelet, Sır, Kılavuzlu, Kartalkaya ve Ayvalı barajlarının yakın çevresi alan kullanımlarının araştırılması, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Araştırma Orta Ceyhan Havzasını kapsayan 4000km2'lik bir alanda yürütülmüştür. Endüstrinin gelişmesi ile tarım alanları üzerinde sanayi kuruluşlarının tesis edilmesi ve bu kuruluşların sayılarının artması ile nüfus artışı neticesinde havzada alan kullanımlarından kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kırsal alanda yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere orman ve meraları tarla açma, yakacak-yapacak sağlamak gibi çeşitli amaçlar için tahrip etmeleri, erozyonu önemli bir çevre sorunu haline getirmiştir. Bu tahripler sonucunda havzada orman ve mera varlığı azalırken tarım alanlarının artmasına karşın, ulaşım ve altyapı kolaylığı nedeniyle mevcut I. sımf tarım topraklarının endüstriyel ve konut amaçlı yerleşimler için tüketildiği ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların çözülmesi için ; I. sınıf tarımsal alanların yerleşim ve endüstriyel amaçlı olarak kullanılmasının önlenmesi, havzada gelişmekte olan endüstri için uygun alanların belirlenmesi, yörede tarıma dayalı endüstriyel kuruluşların teşvik edilmesi, mevcut orman ve mera alanlarının tahriplerden korunması ve yeni ağaçlandırma meliorasyon çalışmalarının başlatılması, katı ve sıvı atıkların baraj rezervuarlarına bırakılmaması için önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc A STUDY İS ABOUT TO SEARCH LAND USE OF AREAS AROUND OF DAMS ARE ON MIDDLE CEYHAN BASİN AYŞEN ULUN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLİED SCİENCES UNİVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. GÜNGÖR UZUN Yıl:1997,Pages: Jury: Prof. Dr. Güngör UZUN Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Doç. Dr. Faruk ALTUNKASA The purpose of this study is to search the usable areas around Menzelet, Sır, Kılavuzlu, Kartalkaya and Ayvalı dams that are on Middle Ceyhan Basin but also to state the problems and to obtain the solution proposals as well. The research has been maintained on the 4000 Km2 area including the Middle Ceyhan Basin as a result of developing industry, construction of the industrial plants on agricultural areas and increasing population, the problems caused by the regional allocations. Because of the destruction of the forests and the pastures for obtaining agricultural fields or combustibles by the rural society, erosion has became an important environmental problem. Even though the agricultural areas have been increased because of these destructions, it is concluded that, the present first class agricultural areas have been consumed for the purpose of industrial and residental settlement as an ease of transportation and substructural construction. For the solution of these problems, prerenting the use of the first class agricultural areas for the purpose of settlement and industrialization determination of the appropriate areas on the basin for the developing industry encouraging the industrial facilites based on agricultural protecting the already existing forests and pastural areas, begining to afforestation, restriction of the pollution of the dam reserves by the solid and liquid deposits.